Bruynseels (BCR): Prima parte a acestui an va fi încă dificilă, redresarea economică va fi graduală


Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, susţine că prima parte a acestui an va fi încă dificilă, iar revenirea pe creştere se va face gradual şi a comparat România cu o „prinţesă” care a fost trezită la viaţă din recesiune de investitorii străini

„Prima parte a acestui an va fi încă dificilă. Nu va fi bine peste noapte, va fi un proces gradual de revenire a creşterii”, a explicat Dominic Bruynseels, prezent la o conferinţă organizată de Consiliul Investitorilor Străini şi Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti.

Preşedintele executiv al BCR a comparat România cu personajul principal din povestea „Frumoasa din pădurea adormită”, care atunci când a împlinit 18 ani „a fost închisă într-un castel de vrăjitoarea deghizată în consum şi deficite nesustenabile şi a căzut în somnul dulce”, adică în recesiune.

„România este o frumoasă din pădurea adormită. Să vă spun o poveste. Odată, a existat o prinţesă frumoasă care se numea România şi avea numeroase daruri – frumuseţe, petrol, pământ, oameni, Dunăre. Prinţesa a fost trezită la viaţă de către un prinţ din afara ţării, care a aflat de poveste şi era plin de bani. Acesta a trezit-o cu un sărut şi a readus-o la viaţă, apoi au trăit împreună până la adânci bătrâneţi.”, a spus Dominic Bruynseels.

Acesta a menţionat însă că poveştile nu se întâmplă în viaţa reală, România fiind într-o cursă pentru atragerea investiţiilor străine alături de191 de state, dar că, din păcate nu este în pluton.

Întrebat despre eventualele probleme din sectorul bancar ridicate de către FMI, Dominic Bruynseels a declarat că nu ştie să existe aşa ceva, dar că în cazul în care acestea vor apărea vor fi rezolvate de către BNR.

„Nu ştiu să existe aşa ceva…Banca Naţională are toate capacităţile să susţină sectorul bancar în orice fel. În trecut, am văzut că problemele au fost rezolvate şi aşa cred că va fi în continuare”, a spus Dominic Bruynseels.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) consideră că împrumuturile neperformate vor continua să crească în România până la jumătatea acestui an, ca urmare a activităţii economice slabe, dar că BNR va menţine o abordare proactivă privind asigurarea rezervelor de capital, potrivit raportului de ţară.

„Sistemul bancar a fost afectat de criză, dar rămâne bine capitalizat şi lichid. Creditele neperformante vor continua să crească până la mijlocul lui 2011 ca urmare a activităţii economice slabe. Totuşi există amortizări mari de capital, iar Banca Naţională a României (BNR) menţine o abordare proactivă privind asigurarea unor rezerve de capital adecvate”, se arată în raportul FMI.

Sursa: NewsIn