Bucşa (UniCredit): O companie care vrea sa emită obligaţiuni trebuie să ofere o primă de peste 5,8%


O companie locală care doreşte să emită obligaţiuni pe pieţele externe trebuie să ofere o primă peste nivelul de 5,8% pentru un plasament în euro pe 5 ani, din cauza riscului mai ridicat şi al lichidităţii mai scăzute, a declarat pentru NewsIn, economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Bucşa.

„Pieţele internaţionale estimează că România ar trebui să ofere un radament de peste 5,8% pentru un plasament în euro pe 5 ani (date valabile la 19 octombrie). O companie locală care doreşte să emită obligaţiuni trebuie să ofere o primă peste acest nivel, din cauza riscului mai ridicat şi al lichidităţii mai scăzute. Ca urmare, câştigul potenţial dintr-o astfel de emisiune faţă de un împrumut contractat în valută, fie nu există, fie este foarte redus”, a declarat Dan Bucşa.

El a explicat că în emiterea unor obligaţiuni pe pieţele externe, companiile din România s-ar putea confrunta cu unele dificultăţi,
precum lipsa renumelui.

„Emiterea unor obligaţiuni pe pieţe externe depinde de apetitul pentru risc al potenţialilor investitori, de renumele companiei şi de randamentul oferit. Apetitul pentru risc al investitorilor străini este redus, România fiind penalizată în acest moment cu un CDS mai mare decât al celorlalte membre noi ale UE, cu excepţia Ungariei. Puţine companii româneşti sunt jucători regionali cu suficient renume şi majoritatea aparţin unor grupuri multinaţionale. Filialele locale ale unor grupuri internaţionale pot beneficia de finanţare indirect, prin emisiuni de obligaţiuni sau împrumuturi contractate de grupurile din care fac parte, în condiţii mult mai avantajoase”, a declarat Bucşa.

În ceea ce priveşte posibilitatea ca piaţa de obligaţiuni coropratise să se dezvolte în viitor, economistul şef al UniCredit Ţiriac
Bank susţine că aceasta ar putea avea loc prin preluarea Bursei de Valori Bucureşti de către una regională mai puternică.

„Piaţa de capital din România este subdezvoltată. Personal cred că piaţa de obligaţiuni va deveni o alternativă viabilă de  finanţare dacă va exista acces la un număr mai mare de investitori, eventual prin preluarea BVB de către o bursa regională mai puternică”, a mai spus Bucşa.

El susţine că pe o piaţă care nu este lichidă ca BVB, investitorii cer o primă de lichiditate care măreşte costul finanţării prin obligaţiuni.

Sursa: NewsIn