C O M U N I C A T D E P R E S A Implicatiile Codului Fiscal asupra marilor contribuabili în dezbatere la Camera de Comert si Industrie a României


C O M U N I C A T  D E  P R E S A

Implicatiile Codului Fiscal asupra marilor contribuabili în dezbatere la

Camera de Comert si Industrie a României


Camera de Comert si Industrie a României a organizat, joi 12 martie, 2015, dezbaterea care a adus în prim plan propunerile pentru noul proiect de Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala precum si implicatiile directe asupra marilor contribuabili, în vederea dezvoltarii durabile a comunitatii de business din România.

Evenimentul a reunit reprezentanti ai mediului de afaceri din România si personalitati din administratia publica centrala si locala, într-o consultare publica ce a adus în discutie masuri concrete de norme metodologice în aplicarea noului Cod Fiscal. Temele de discutie au urmarit masurile care vizeaza reducerea taxei pe valoarea adaugata de la 24% la 20%, eliminarea taxei pe constructiile speciale, reducerea accizelor aferente carburantilor, reducerea cotei impozitului pe venit si pe profit, concomitent cu eliminarea impozitului pe dividende si reducerea evaziunii fiscale.

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a României, domnul Mihai Daraban a subliniat, în interventia sa din deschiderea dezbaterii, necesitatea unui nou cod fiscal si importanta predictibilitatii în fiscalitate.

Camera de Comert si Industrie a României saluta masurile de relaxare fiscala anuntate prin proiectele noilor Coduri, considerând ca stimulentele oferite mediului de afaceri vor contribui la dezvoltarea sustenabila a acestuia, conducând concomitent la crearea de noi locuri de munca si la cresterea economiei”.

Totodata domnul Mihai Daraban a reamintit pozitia CCIR de sustinere a eradicarii evaziunii fiscale din tara noastra, mentionând faptul ca efectele nocive ale acestui fenomen se rasfrâng nu doar asupra bugetului de stat, ci si asupra performantelor companiilor private care îsi platesc taxele si impozitele, creându-se astfel un cadru de concurenta neloiala pe piata.

Problemele pe care le întâmpina mediul de afaceri autohton în activitatile pe care le desfasoara în mod curent au fost transmise printr-un dialog deschis, direct Ministrului Finantelor Publice, domnul Marius Vâlcov.

„Vin în fata dumneavoastra pentru a va prezenta un Cod Fiscal si un Cod de Procedura Fiscala care împreuna propun pentru România o strategie pe termen mediu si scurt. Planul nostru este sa investim în societatile comerciale, în oamenii de afaceri si în populatie în  urmatorii 4 ani, 8 miliarde de euro prin masuri de relaxare fiscala. Acest plan nu se opreste la o simpla reducere a taxelor si impozitelor pe anul 2016, ci stabileste un trend de reducere graduala, anuala astfel încât pâna în anul 2019 România sa se numere printre tarile cu cel mai mic nivel de taxe din Uniunea Europeana” a declarat Ministrul Finantelor Publice, domnul Marius Vâlcov .

De asemenea, au raspuns întrebarilor venite din partea reprezentatilor mediului de afaceri si domnul Dan Manolescu, Secretar de Stat, domnul Ionut Misa, Director General, Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili si doamna Mariana Vizoli, Director General Adjunct, Directia Generala de Legislatie Cod Fiscal si Reglementari Vamale.
Informatii de background

În marja atributiilor sale prevazute de legislatia în vigoare, CCIR a derulat o consultare cu membrii sai si cu mediul de afaceri în luna ianuarie a acestui an, identificând o serie de aspecte problematice cu care se confrunta antreprenorii români în ceea ce priveste domeniul fiscalitatii, precum: nivelul ridicat al taxei pe valoarea adaugata (TVA), nivelul ridicat al taxelor aferente fortei de munca, efectele nocive produse de practicarea evaziunii fiscale de un numar ridicat de agenti economici de pe piata sau simplificarea legislatiei fiscale si interpretarea unitara a acesteia de catre autoritati.

Biroul Comunicare Publica, Departamentul Relatii cu Membri

tel. 0213191885, fax: 0213190156, e-mail: drm@ccir.ro