CCR: Consacrarea constituţională a principiului echilibrului bugetar nu încalcă limitele revizuirii


Consacrarea în Legea fundamentală a principiului echilibrului bugetar, prin reglementarea unui deficit bugetar maxim de 3% din PIB şi a unei datorii publice de maxim 60%, nu încalcă limitele de revizuire a Constituţiei, se arată în motivarea CCR cu privire la proiectul de revizuire.

„Legea de revizuire consacră, la nivel de normă juridică de rang constituţional, principiul echilibrului bugetar: reglementarea unui deficit bugetar maxim de 3% din produsul intern brut şi a unei datorii publice care nu poate depăşi 60% din produsul intern brut. Propunerea se fundamentează pe necesitatea convertirii într-un criteriu de constituţionalitate a exigenţei economice privind
disciplina şi rigoarea bugetară şi nu încalcă limitele de revizuire a Constituţiei, prevăzute de art.152 alin.(1)”, se arată în motivarea deciziei Curţii Constituţionale din 17 iunie, cu privire la proiectul de revizuire a Constituţiei.

Deficitul maxim acceptat în proiectul de revizuire a Constituţiei, dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, este limitat la 3% din Produsul Intern Brut, datoria publică la maxim 60% din PIB, iar împrumuturile externe pot fi contractate doar pentru investiţii.

Potrivit proiectului de revizuire a Constituţiei se introduce un nou articol privind „politica financiară”. „Statul trebuie să evite deficitul public excesiv. Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din produsul intern brut, iar datoria publică nu poate depăşi 60% din produsul intern brut. Împrumuturile externe pot fi contractate numai în domeniul investiţiilor”, se arată în propunerea de revizuire a legii fundamentale.

De asemenea, se precizează că în cazul producerii unei catastrofe naturale sau ivirii unor situaţii excepţionale cu impact negativ semnificativ asupra finanţelor publice, valorile maxime de deficit şi datorie publică pot fi depăşite doar cu acordul majorităţii parlamentarilor, „numai dacă depăşirea poate fi compensată în maximum trei ani”.

Totodată, prin derogare, se pot folosi împrumuturile externe şi pentru prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale sau a unui dezastru deosebit de grav, doar cu acordul majorităţii parlamentarilor.

Sursa: NewsIn