CE propune o piaţă europeană a instrumentelor financiare derivate mai sigură şi mai transparentă


Comisia Europeană (CE) informează că a prezentat miercuri o propunere de regulament care vizează creșterea siguranței și transparenței pieței instrumentelor financiare derivate negociate pe piețe nereglementate (over the counter OTC).

„În acest proiect de regulament, Comisia propune ca informaţiile privind contractele cu instrumente financiare derivate OTC să fie raportate către aşa-numitele registre centrale de tranzacţii şi să poată fi accesate de către autorităţile de supraveghere. De asemenea, toţi ceilalţi participanţi la operaţiunile de pe piaţă vor avea, la rândul lor, acces la mai multe informaţii”, se arată în comunicat.

Comisia mai propune şi compensarea prin intermediul contrapartidelor centrale (CPC) a contractelor standard cu instrumente financiare derivate OTC. Acest procedeu va reduce riscul de credit al contrapartidei, altfel spus riscul ca o parte la contract să intre în incapacitate de plată.

Următorul pas este analizarea propunerii de către Parlamentul European şi de către statele membre ale UE. După adoptare, regulamentul se va aplica de la sfârşitul anului 2012.

„Pieţele financiare nu îşi mai pot permite să arate ca în vestul sălbatic. Instrumentele financiare derivate OTC au un impact considerabil asupra economiei reale, de la creditele ipotecare la preţurile alimentelor. Lipsa unui cadru de reglementare pentru instrumentele financiare derivate OTC a contribuit la declanşarea crizei financiare, cu consecinţele dezastruoase pe care le resimţim cu toţii. Propunem reguli care vor aduce mai multă transparenţă şi mai multă responsabilitate pe pieţele instrumentelor derivate. Astfel, vom şti cine ce face şi cine ce datorează, şi cui anume. În acelaşi timp, vom lua măsuri pentru a evita cazurile în care incapacitatea de plată a unei entităţi individuale destabilizează un întreg sistem financiar, aşa cum s-a întâmplat în situaţia colapsului Lehman”, a declarat comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.

Un instrument financiar derivat este un contract încheiat între două părţi cu privire la valoarea viitoare sau statutul activului aflat la baza sa (de exemplu, evoluţia ratelor dobânzii, evoluţia unei valute sau posibilitatea ca un debitor să intre în faliment). Un instrument financiar derivat OTC este un instrument derivat care nu se tranzacţionează la bursă, ci se negociază privat între două contrapartide.

Sursa: NewsIn

Foto: http://nicolaefederiuc.wordpress.com