CE va discuta şi adopta duminică planul de creare a fondului care va asigura stabilitatea pe pieţe


Comisia Europeană va discuta şi adopta duminică detaliile planului de creare a unui Mecanism european de stabilizare, ce ar urma să asigure stabilitatea financiară, pe fondul crizei elene, a declarat un purtător de cuvânt al CE, citat de Financial Times.

Executivul european „lucrează astăzi (sâmbătă – n.red.) la propunerea pe care o va face Consiliului (european – n.red.) pentru mecanismul european de stabilitate, care va păstra stabilitatea financiară în Europa”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cei 27 de membri ai CE se vor întâlni la Bruxelles duminică, la ora locală 13.00 (14.00 ora României), pentru a „discuta şi adopta propunerea”, înainte de un summit de urgenţă al miniştrilor de finanţe din UE, în condiţiile în care blocul încearcă să calmeze pieţele, înainte ca acestea să se redeschidă, luni.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au dat asigurări că „unitatea de intervenţie” care vizează menţinerea stabilităţii pe pieţe în cele 16 state din Zona euro va fi gata până luni dimineaţă, relatează The Guardian.

Anterior, preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, a subliniat că noul mecanism „va fi realizat ţinând cont de posibilităţile financiare existente în bugetul comunitar”, potrivit Financial Times.

Însă diplomaţii aşteaptă cu nerăbdare să aflte detalii ale planului, ţările din afara Zonei euro, în special România, întrebându-se de impactul pe termen lung pe care îl va avea fondul asupra părţii lor de finanţare UE.

Deşi ajutoarele financiare sunt interzise prin tratatele de aderare la UE, CE intenţionează să folosească prerogativele în „situaţii excepţionale”, care au permis anterior ajutarea unor state precum Ungaria, Letonia sau România.

Crearea acestui mecanism, care va avea la dispoziţie 70 de miliarde de euro pentru a apăra euro de noi speculaţii de pe pieţe, intervine după ce moneda europeană s-a depreciat, pe fondul temerilor că state precum Spania sau Portugalia ar putea suferi probleme similare Greciei.

„Euro este un element esenţial al Europei. Nu îl putem lăsa speculatorilor. Nu vom lăsa pe alţii să strice ceea ce au creat generaţii”, a subliniat Sarkozy.

„Vorbim despre un atac global vizând euro, iar Zona euro trebuie să reacţioneze unitar”, a subliniat şi Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrup.

sursa NewsIn