Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

CEA: Primele brute subscrise de asigurătorii europeni au sporit anul trecut cu 5%,la 1.115 mld. euro

A- A A+
CEA: Primele brute subscrise de asigurătorii europeni au sporit anul trecut cu 5%,la 1.115 mld. euro

Primele brute subscrise de asigurătorii europeni, în 2010, se ridică la 1.115 miliarde euro, faţă de un nivel de 1.060 miliarde euro în 2009, potrivit cifrelor preliminare publicate de federaţia asigurătorilor şi reasigurătorilor europeni – CEA Insurers of Europe.

Creşterea de 5% înregistrată în 2010 a fost susţinută de evoluţia pozitivă cu 6% a subscrierilor pe segmentul asigurărilor de viaţă şi de avansul de 4% înregistrat de subscrierile de pe piaţă non-life, potrivit raportului CEA, citat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR).

Astfel, subscrierile pe segmentul asigurărilor de viaţă sunt estimate, pentru anul trecut, la 688 miliarde euro, iar cele pentru asigurări generale la 428 miliarde euro. În 2009, asigurările de viaţă au generat, la nivel european, subscrieri de 648 miliarde euro, în timp ce asigurările generale au atins un nivel de 411 miliarde euro.

Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia reprezintă cele mai mari pieţe ale asigurărilor de viaţă la nivel european, cu o pondere de 75% în totalul subscrierilor de pe acest segment. Cele patru ţări au înregistrat creşteri ale subscrierilor pe asigurările de viaţă de 2%, 4%, 6% şi respectiv 11%.

Potrivit CEA, evoluţia înregistrată în Marea Britanie şi Germania pare a fi fost susţinută de nevoia de protecţie a consumatorilor, care a avut ca efect creşterea subscrierilor şi a volumului de new business pe segmentul asigurărilor de viaţă tradiţionale. Pentru Franţa şi Italia, creşterile au fost susţinute, potrivit raportului CEA, de condiţiile favorabile ale pieţelor financiare, având în vedere evoluţiile pozitive puternice de pe segmentul unit-linked.

Asigurările auto reprezintă şi la nivel european cel mai mare segment al business-ului non-life, din care deţin o pondere de aproape 30%. Germania şi Italia reprezintă cei mai mari jucători de pe această piaţă, fiecare cu o cotă de 16% din primele brute subscrise la nivel european pe segmentul auto. Cele două ţări împreună cu Franţa şi Marea Britanie reprezintă 65% din subscrierile europene de pe segmentul auto.

CEA estimează că, în 2010, primele brute subscrise pe segmentul auto au crescut cu peste 1%, până la 125 miliarde euro, faţă de o scădere de 2% înregistrată în 2009.

Cel de-al doilea mare segment al pieţei europene de asigurări generale este cel al asigurărilor de sănătate, care deţine o pondere de 25% după primele brute subscrise. Acest sector are ca lideri Olanda şi Germania, care împreună deţin aproape două treimi din piaţă europeană a asigurărilor de sănătate. Potrivit CEA, acest segment a înregistrat o creştere de 6% în 2010, până la un total de 108 miliarde euro.

Asigurările de proprietăţi şi bunuri reprezintă cel de-al treilea mare sector al pieţei europene de asigurări generale, cu o pondere de 20% a subscrierilor în totalul segmentului non-life. Cifrele preliminare centralizate de CEA arată o creştere, în 2010, a acestui sector de 1%, până la un nivel de 83 miliarde euro. Liderii de piaţă sunt Marea Britanie, Germania şi Franţa, care au raportat fiecare un total al subscrierilor de 15 miliarde euro.

Investiţiile totale ale asigurătorilor europeni arată o creştere de 7% în 2010 până la un nivel de 7.500 miliarde euro, potrivit raportului CEA.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails