Chişinăul se orientează spre pieţele din România, după restricţiile impuse de Rusia


Ministrul moldovean al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a anunţat că va avea luni, la Iaşi o întâlnire cu omologul său român, Mihail Dumitru, „pentru a cataliza relaţiile comerciale cu România”, în condiţiile în care Rusia a impus restricţii dure fructelor şi legumelor din R. Moldova.

Ministrul Cosarciuc a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă că un grup de exportatori de fructe, legume, exportatori de struguri, chiar şi exportatori de vinuri de la Chişinău se pregătesc pentru întâlnirea cu ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale din România.

„Am solicitat ca din partea română să participe la această întrevedere importatorii de fructe, legume din România, importatorii de struguri şi importatorii de vinuri. Scopul întâlnirii este ca noi să putem cataliza relaţiile noastre comerciale cu România. România este o piaţă mare, este aproape de noi, este nevoie ca noi numai să ne promovăm foarte agresiv şi intens produsele noastre pe piaţa românească”, a precizat Cosarciuc.

Întâlnirea intervine în condiţiile în care, după blocajele în livrarea vinului moldovenesc pe piaţa rusă, Moscova a impus săptămâna aceasta restricţii dure şi la importul de fructe şi legume. Numărul exportatorilor moldoveni acceptaţi de Rusia s-a redus astfel cu circa 76%. Numai 33 de firme exportatoare dintr-o listă de 136 au fost acceptate de Moscova. Rusia reproşează exportatorilor moldoveni că produsele lor nu corespund standardelor de calitate.

Într-un interviu pentru NewsIn, ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, sublinia că Moldova are fructe şi legume „foarte ecologice” şi şi-ar dori să se ajungă din nou la situaţia dinainte de 2008, când România devenise principala piaţă pentru exporturile moldoveneşti. În prezent, ocupă locul al şaselea.

În ceea ce priveşte situaţia importurilor de legume şi fructe moldoveneşti pe piaţa rusă, ministrul Valeriu Cosarciuc a declarat în interviul pentru Europa Liberă că p ână marţi, la orele 12-13, pe site-ul serviciului federal rus pentru supraveghere veterinară şi fitosanitară era o listă de 136 de agenţi economici care aveau dreptul să exporte în Federaţia Rusă. „Ieri (marţi – n.r.) a fost schimbată această listă cu o listă de 33 de agenţi economici. Şi noi am primit scrisoarea, sub semnătura domnului Saulin, şeful Rosselihoznadzor-ului, că uite, vor permite numai la o listă de 33 de întreprinderi”, a relatat ministrul agriculturii din Republica Moldova.

Valeriu Cosarciuc a adăugat că lista cu cei 33 de agenţi a fost prezentată de partea rusă şi a afirmat că aceasta ridică unele semne de întrebare. „Sunt SRL-uri, care au un capital social de 5.400-6.500 de lei, şi sunt persoane fizice din Republica Moldova şi unele persoane juridice din Republica Moldova. Şi la noi trezeşte nişte dubii această listă. Eu am analizat acum câteva şi am văzut nişte repetări de nume, prenume, diferite firme, înseamnă că aici este ceva la mijloc”, a declarat ministrul Cosarciuc.

El a adăugat că, în acest context, s-a discutat şi cu Serviciul de Securitate din Republica Moldova, iar organele competente urmează să investigheze acest caz. „Am adresat o scrisoare acestui serviciu – Rosselihoznadzor, am transmis acea scrisoare ambasadorului nostru în Federaţia Rusă, domnului Neguţa şi el urmează acum să organizeze nişte întrevederi între specialiştii  Rosselihoznadzor”, a mai afirmat Cosarciuc.

Ministrul moldovean al agriculturii a menţionat că autorităţile de la Chişinău încearcă să afle criteriile pentru selectarea agenţilor economici care vor continua să exporte pe piaţa din Rusia. „Erau 136 acceptaţi. Noi am propus o listă adăugătoare de 177. Şi de acum, din 136 plus 177 au rămas numai 33″, a precizat Cosarciuc.

Întrebat dacă măsurile luate de Rusia ar reprezenta un instrument de şantaj asupra Guvernului Republicii Moldova, Valeriu Cosarciuc a evitat să dea un răspuns clar. ” Eu nu pot să confirm lucrul ăsta. Ne vom întâlni cu reprezentanţii serviciului Rosselihoznadzor din Federaţia Rusă şi atunci am putea să spunem ce se întâmplă”, a afirmat ministrul moldovean al agriculturii.

În cazul vinului, serviciul sanitar rus a spus că a descoperit dibutilftalat, o substanţă toxică, iar în cazul fructelor şi legumelor ar fi depistat un nivel nepermis de mare de nitriţi şi pesticide. Ca urmare, un milion de litri de vin au fost returnaţi la vamă şi zeci de camioane cu fructe şi legume sunt blocate în aşteptarea avizelor sanitare.

Observatorii sunt însă unanim de acord că în spatele acestor decizii economice ale Moscovei stau factori politici. Problemele au apărut în iunie, după ce preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a emis un decret prin care decreta ziua de 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice şi cerea retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Gestul preşedintelui moldovean a enervat mediile politice de la Moscova, care au reacţionat cu declaraţii critice. La câteva zile după aceea au apărut primele probleme cu transporturile de vin moldovenesc, iar pe măsura ce R. Moldova s-a apropiat de campania electorală, tonul şefului serviciului sanitar rus, Ghennadi Onişncenko, faţă de Chişinău s-a înăsprit, mergând până la a spune că liderii politici moldoveni au judecata întunecată de substanţele toxice pe care Rusia le-a depistat în vinul moldovenesc. Practic, în acest moment, R. Moldova se află sub un embargo parţial, dar destul de sever, în privinţa exporturilor de vin, fructe şi legume, nefiind exclusă declararea oficială a unui embargo total, aşa cum s-a întâmplat în 2006.

R. Moldova exportă în Rusia aproximativ 80% din cantitatea de vin, legume şi fructe pe care o produce.

Întrebat ce se va întâmpla cu producţia ţăranilor, în condiţiile în care, după discuţiile cu ministrul român al agriculturii, va mai trece un timp până se vor negocia nişte acorduri bilaterale, Valeriu Cosarciuc a spus că trebuie verificat cine sunt cele 33 de întreprinderi cu acces pe piaţa rusă şi, în măsura posibilului, ele vor trebui să asigure întreg exportul.

Ministrul a dat exemplul Poloniei sau Turciei. ” În Polonia 46 de agenţi economici asigură exportul în Federaţia Rusă. În Turcia, care este ţară mult mai mare decât Republica Moldova, sunt 68 de agenţi economici care exportă în Federaţia Rusă. Şi noi în Republica Moldova ar trebui să preluăm experienţa, de pildă, a ţărilor Uniunii Europene”, a afirmat ministrul agricultrii din Republica Moldova.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.ihb.de