CIS: Programul Prima Casă 3 va duce la creşterea PIB cu 0,6%


Programul Prima Casă 3 ar putea genera credite cumulate de 1,4 mld. euro, însemnând o creştere de 0,6% a PIB, 12.000 de locuri de muncă pe termen mediu şi o creştere a veniturilor la buget de 0,5%, se arată în “Programul pentru Creştere Economică “, lansat de Consiliul Investitorilor Străini (CIS).

Consiliul Investitorilor Străini a lansat joi un plan de 80 de măsuri, structurate în 10 arii de acţiune, întitulat “Programul pentru Creştere Economică “ – Acţiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei, menit să repună economia românească pe o traiectorie crescătoare.

„Garanţia de stat ar putea acoperi numai 50% din suma împrumutului, deoarece restul este garantat cu ipotecă, însă volumul facilităţii ar putea fi majorat, şi anume dublat. Împrumuturi de aproximativ 1,4 miliarde de euro ar putea fi astfel acordate prin lărgirea bazei de aplicanţi. În acest scop, poate fi luată în considerare şi recapitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri, dacă este cazul”, se arată în documentul CIS.

Ca urmare a implementării programului Prima Casă 3, s-au putea ajunge la împrumuturi de 1,4 miliarde euro, creşterea PIB cu 0,6%, 12.000 de locuri de muncă pe termen mediu şi o creştere a veniturilor la buget de 0,5%. De asemenea, măsura presupune un cost pentru buget de 140 milioane euro (0,1% din PIB).

Consiliul Investitorilor Străini a prioritizat cele mai urgente şi importante 12 măsuri care pot aduce creştere economică într-un timp scurt. Printre acestea se numără introducerea, în cadrul Ministerului Finanţelor, a unui Registru al Creanţelor  îregistrate de bugetul de stat, pornirea Programului “Prima Casă 3”, listarea locală şi internaţională a Fondului Proprietatea, depunerea, împreună cu Bulgaria sau Ungaria, a unei candidaturi comune pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020, angajarea de companii de securitate care să îmbunătăţească controlul vamal sau îmbunătăirea absorbţiei fondurilor UE prin externalizarea sau centralizarea managementului procesului de accesare a fondurilor, fie prin revizuirea schemelor de bonusare a angajaţilor statului care lucrează cu fonduri UE, legând veniturile de performanţă.

CIS a fost înfiinţat în 1997, prin asocierea a 26 de multionaţionale. În prezent, 118 companii cu capital străin sunt membrii ai CIS, care au realizat investiţii cumulate de peste 30 miliarde euro în ultimii 20 de ani în România. Membrii CIS cumulează o cifră de afaceri de peste 36 miliarde euro şi un profit brut în 2009 de peste două miliarde euro. Scopul principal al CIS este promovarea dialogului între investitori şi factorii de decizie pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din România şi dezvoltarea economică.

Sursa: NewsIn

Foto: http://timisoara.olx.ro