Clujenii cu venituri de milioane. Meseriile liberale: în plină ascensiune pe plan local


Dacă în anii anteriori, chiriile şi speculaţiile la bursă erau cele mai prospere surse de venit pentru clujeni, serviciile şi profesarea unor meserii liberale au devenit propagator pentru cele mai mari câştiguri obţinute de persoanele fizice în 2011. Cei care au reuşit să cumuleze venituri brute de milioane de lei, fără a avea nevoie de firmă, activează în domeniile comerţului, avocaturii şi a serviciilor medical-sanitare.

Totuşi, tranzacţiile cu acţiuni au reuşit să se menţină în prim-plan, întrucât posesorul celui mai consistent câştig, de peste 4,3 milioane de lei, provine din această zonă, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj. Un astfel de clujean a beneficiat, de pe urma investiţiilor sale în acţiuni, de un venit de peste 958.000 de euro pe lună (calculat la cursul BNR din 30 iulie, de 4,558), adică de aproape 80.000 de euro lunar. Chiriile, au dispărut cu totul din această ecuaţie, în 2009 ele suplimentând semnificativ câştigurile celor care pot fi consideraţi adevăraţi magnaţi locali.

Topul celor mai mari venituri brute din Cluj, conform fişei fiscale

4.368.192 de lei—transfer titluri de valoare;

1.968.383 de lei—comerţ;

1.869.687 de lei—avocaţi;

1.867.425—avocaţi;

1.664.117—servicii

„Aceste categorii cu venituri mari sunt reprezentate odată de persoanele provenite din anumite structuri aferente profesiilor liberale reglementate prin legi speciale (cum ar fi experţi contabili, auditori, arhitecţi, medici, avocaţi), iar pe de altă parte, de acele persoane care au obţinut venituri deosebite dintr-o anumită tranzacţie. Dar acestea sunt cazuri sporadice şi nu reprezintă venituri constante”, explică Emil Culda, economist. Acesta precizează că breasla liber profesioniştilor s-a dezvoltat în plan local, „iar situaţia în acest domeniu tinde să se reaşeze”, cu toate că în medie câştigurile se plasează sub nivelurile din perioada 2007-2008. Serviciile din acest sector devin tot mai importante în economia Clujului.

Economia Clujului, dependentă de dezvoltarea serviciilor

După cum se argumentează şi în documentul Strategiei de dezvoltare a judeţului Cluj petru 2014-2020, economia locală este susţinută în principal de servicii. În ultimii 10 ani această nişă a adus o contribuţie de 58,3% la valoarea adăugată brută a judeţului. Potrivit datelor privind anii anteriori, ponderea cea mai mare o deţin serviciile cu caracter comercial, care în total însumau aproape jumătate din valoarea adăugată aferentă întregii sfere a serviciilor. În strategie, se mai arată că intermedierile financiare şi  imobiliare au trecut pe plan secund. Un trend favorabil au consemnat comerţul, în spectru larg, şi serviciilor oferite de cei care desfăşoară profesii liberale.

În acest sens, Emil Culda consideră că este necesar să se crească calitatea şi diversitatea serviciilor, iar libera iniţiativă să fie încurajată pentru a exista o cât mai mare competiţie pe piaţă. De altfel, economistul este de părere că serviciile financiare au pierdut din teren, cu atât mai mult cu cât „ele nu spun nimic despre sănătatea unei economii”.