Clujul ocupă primul loc din ţară privind numărul disponibilizărilor colective care au avut loc în ultima perioadă, aproximativ 4.000. Rata şomajului în judeţ va ajunge de la 3,8%, la 4,5% în aprilie. În acest moment, peste 5.000 de clujeni beneficiază de indemnizaţie de şomaj, dar numărul lor va creşte considerabil, date fiind disponibilizările colective de la combinatul Mechel Câmpia Turzii (800 de persoane) şi definitivarea procesului de disponibilizare de la Nokia, respectiv înregistrarea lor.
Totodată, acestora li se adăugă şi persoanele care vor rămâne fără loc de muncă, în urma restructurărilor de la companiile de stat cum ar fi Poşta Română şi CFR, dar şi alte 45 de persoane care au fost angajate la Napochim.
Pentru actualii şi viitorii şomeri din zona Turda – Câmpia Turzii, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj, în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) vor organiza burse de locuri de muncă la Turda şi la Cluj-Napoca. Cele două acţiuni se vor desfăşura concomitent pe 27 aprilie. Scopul major al evenimentului este plasarea şi medierea în muncă. Unii dintre angajatori şi-au confirmat deja participarea.
Bursa organizată de CCICJ la Turda se desfăşoară în cadrul proiectului “Orientarea, consilierea şi facilitarea integrării pe piaţa muncii şi a şomerilor tineri şi de lungă durată din judeţul Cluj (OCUP). Proiectul este cofinaţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Resurselor Umane 2007-2013.
Disponibilizaţii de la Mechel ar putea beneficia de ajutor european
Angajaţilor combinatului Mechel, care vor fi disponibilizaţi începând cu luma iunie, li s-ar putea facilita un ajutor din fonduri europene, precum celor de la Nokia. Există şi posibilitatea subvenţionării transportului acestor persoane, în cazul în care îşi vor găsi de muncă în altă localitate.
În acest sens, AJOFM, acţionariatul rus de la combinatul Mechel şi autorităţile din Câmpia Turzii vor concepe un studiu de impact pentru accesarea unor sume din Fondul European de Ajustare la Globalizare.
“Angajaţii de la Mechel ar putea să beneficieze de câte 2.500 de euro pentru a-şi deschide o afacere. E vorba fie de PFA, de un IMM, fie să se asocieze într-o firmă. Faţă de cazul Nokia, unde s-a spus că e relocare de producţie şi că disponibilizările s-au făcut din cauza globalizării, la Mechel este nevoie de un studiu de impact, care să arate că în Câmpia Turzii este o zonă cu caracter monoindustrial, iar efectele negative ale disponibilizării sunt importante.”, a explicat directorul AJOFM, Daniel Don.