Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Colliers: În 2010 s-au deschis doar 3 centre comerciale şi foarte puţine vor fi demarate în acest an

A- A A+
Colliers: În 2010 s-au deschis doar 3 centre comerciale şi foarte puţine vor fi demarate în acest an

Anul trecut s-au deschis numai trei centre comerciale noi, iar în acest an foarte puţine vor reuşi să demareze sau să fie reîncepute lucrările de construcţie, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Colliers International.

„În toată ţara, s-au deschis în 2010 doar trei centre comerciale noi, stocul total ajungând astfel la 1,35 mil. mp, reprezentând o creştere de 12% faţă de sfârşitul anului 2009. Aceasta este cea mai modestă creştere anuală a stocului de centre comerciale din 2002 şi până în prezent”, se arată în studiu.

În 2011 se aşteaptă totodată primele magazine H&M în România şi o tendinţă de stabilizare, acestea sunt liniile care descriu piaţa de retail în acest an, conform celui mai recent studiu Colliers International.

„Deşi sfârşitul anului 2010 a adus o avalanşă mediatică de proiecte care îşi anunţau relansarea în diverse oraşe din ţară, din cauza problemelor în obţinerea de finanţare, considerăm că foarte puţine vor reuşi să demareze/reînceapă lucrările de construcţie în 2011”, spun oficialii Colliers International.

Potrivit anunţurilor oficiale ale dezvoltatorilor, Mall-urile care ar trebui să fie livrate până la sfârşitul anului în curs sunt în Arad, Bucureşti (două), Constanţa, Craiova, Iaşi, Baia Mare şi Oradea, deşi reprezentanţii Colliers spun că se aşteaptă la întârzieri ale acestor proiecte.

„Începerea de proiecte noi depinde foarte mult de ruperea cercului vicios retaileri – dezvoltatori – bănci. Momentan, dintre numeroasele proiecte anunţate în piaţă, doar şapte au lucrări active pe şantier. 2011 va aduce mult-aşteptata intrare a H&M, dar şi primele magazine Lidl si Leroy Merlin, însă nu ne aşteptăm să vedem şi alte nume noi intrate pe piaţă. Ca tendinţă generală, previzionăm un an mai stabil, bineînţeles sub rezerva impactului ce l-ar putea avea asupra consumatorilor măsurile economice luate de guvern”, mai informează raportul.

Totodată, cererea de spatii în mall-uri a fost condusă în continuare de către plutonul retailerilor germanici, cu putere financiară mare şi interes ridicat faţă de piaţa din România.

„Pe de altă parte, vânzările slabe şi problemele legate de lichidităţi au forţat o serie de retaileri precum InterHome, Diverta sau Lee Cooper sa intre în insolvenţă. În centrele comerciale cu o rată de neocupare mare şi cu trafic slab, chiriile au rămas la neschimbate, retailerii plătind oricum o chirie procentuală din încasări. Însa, în cazul mall-urilor cu performanţe bune, am asistat la o uşoară scădere a nivelului chiriei, mai ales în centrele care nu oferiseră reduceri sau au devenit ‘ameninţate’ de proiecte noi care se adresau aceleiaşi zone de atracţie”, se mai arată în raport.

În plus, spre deosebire de 2009, anul 2010 nu a adus nicio închidere. Atât retailerii cât şi dezvoltatorii s-au străduit să găsească soluţii pentru a-şi menţine afacerile în mişcare.

2010 a adus însă şi o premieră: primele două centre care au intrat în insolvenţă, Tiago Mall Oradea şi City Mall Bucureşti), precum şi prima vânzare a unui centru aflat în aceasta situaţie, Tiago Mall, dezvoltat de Mivan şi intrat în insolvenţă, a fost cumpărat ulterior la licitaţie de Shopping Center Holding, anunţat pentru deschidere în primavara acestui an.

Colliers International este unul dintre liderii globali în domeniul consultanţei imobiliare, cu mai mult de 15.000 specialişti care lucrează în 480 de birouri din 61 de ţări. Subsidiară a FirstService Corporation, oferă o gamă largă de servicii clienţilor finali, dezvoltatorilor şi investitorilor, de la brokeraj, property şi asset management, project management, investiţii şi consultanţă, evaluări şi până la studii de piaţă sau produse adresate băncilor.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.mosatlanta.com/

Related Posts with Thumbnails