Comercianții mici și mijlocii din Cluj denunță practicile neloiale și fiscalitatea excesivă


Asociaţia ANCMMR a organizat pe 26 iunie 2014, la sediul Camerei de Comerț și Industrie Cluj, o nouă ediție din programul său de întâlniri de o zi cu societățile membre, comercianţii şi autorităţile locale din marile oraşe din ţară.

Evenimentul s-a bucurat de participarea reprezentanţilor Camerei de Comerţ şi Industrie, Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, Inspectoratului Teritorial de Muncă al Județului Cluj şi altor autorităţi locale din regiune.

Scopul întâlnirii a fost de a prezenta Asociaţia şi activităţile sale către membrii potenţiali şi factorii de decizie – comercianţi şi autorităţi locale – şi de a identifica problemele majore ale activităţii din retailul de mici dimensiuni, la nivel local.

Cu toate că Asociaţia funcţionează de puţin timp (octombrie 2013), aceasta a iniţiat deja discuţii şi colaborări cu autorităţile centrale şi cu reprezentanţii unor asociaţii ale investitorilor. Asociaţia este implicată într-un grup de lucru privind reducerea risipei de alimente, la nivelul Ministerului Agriculturii, şi a demarat o acţiune de colaborare instituţională cu toţi cei care pot lua decizii sau sunt, într-un anume fel, implicaţi sau interesaţi de comerţul la acest nivel, precum şi cu organizatiile care ar putea susţine activitatea comercianţilor în interesul ambelor părţi.

Problemele majore ale activităţii micilor retaileri sunt, astăzi, legate de concurenţa agresivă din partea marilor reţele comerciale şi de legislaţia fiscală impredictibilă şi instabilă. Printre cele mai importante probleme legate de instabilitatea legislativă şi fiscală este impactul negativ al comerţului ilicit asupra cifrei de afaceri a micilor comercianţi. Volumul comerţului ilicit este în creştere ca urmare a ultimelor modificări legislative şi ameninţa vânzările firmelor care operează legal şi corect.

În cadrul evenimentului, ANCMMR şi-a exprimat disponibilitatea de cooperare în combaterea fenomenului de comerţ ilicit şi pentru eradicarea acestuia, sprijinind iniţiativa locală de introducere a acestui subiect în agenda Guvernului ca şi subiect de siguranţa naţională.


Asociaţia va prelua temele de discuţie semnalate în cadrul întâlnirii de la Cluj-Napoca şi, după încheierea programului de evenimente locale satelit, le va publica şi înainta către factorii de decizie din administraţia centrală.

Sursa: ANCMMR