Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Comisia Europeană propune ghişee unice pentru declaraţiile fiscale ale firmelor din UE

A- A A+
Comisia Europeană propune ghişee unice pentru declaraţiile fiscale ale firmelor din UE

Comisia Europeană a propus miercuri un sistem comun de calculare a bazei fiscale a societăţilor care îşi desfăşoară activitatea în UE, în scopul reducerii costurilor administrative şi de conformare la reguli, precum şi a incertitudinilor juridice cu care se confruntă aceste societăţi.

În prezent, societăţile din UE trebuie să se conformeze dispoziţiilor a până la 27 de sisteme naţionale diferite pentru stabilirea profiturilor lor impozabile, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Obiectivul bazei fiscale consolidate comune a societăţilor (CCCTB) propusă de Comisie este ca societăţile să beneficieze de un sistem de „ghişee unice” pentru transmiterea declaraţiilor fiscale şi să-şi poată consolida toate profiturile şi pierderile înregistrate în întreaga UE.

Potrivit proiectului, statele membre îşi vor păstra integral dreptul suveran de a-şi stabili propria rată a impozitului pe profit. Comisia estimează că CCCTB va permite societăţilor din întreaga UE să economisească anual 0,7 miliarde de euro, prin reducerea costurilor de conformare la reguli şi 1,3 miliarde de euro prin consolidare.

În plus, societăţile care doresc să se extindă transfrontalier vor putea economisi până la un miliard de euro, arată Comisia.

Algirdas Semeta, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, a declarat: „Datorită CCCTB, activitatea economică din UE va deveni mai simplă, mai ieftină şi mai convenabilă şi va permite IMM-urilor să se extindă şi pe pieţele altor ţări. Propunerea de astăzi (miercuri, n.r.) este bună atât pentru societăţi, cât si pentru competitivitatea globală a UE.”

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails