Guvernul a analizat miercuri evoluţia indicatorilor macroeconomici pe primele două luni, datele confirmând probabilitatea celei de-a doua creşteri economice trimestriale consecutive.
Premierul Emil Boc a anunţat miercuri că membrii cabinetului său au luat în discuţie datele oferite de către Ministerul de Finanţe şi Comisia Naţională de Prognoză de pe primele două luni ale anului 2011. „Datele de pe primele două luni ale acestui an confirmă că România va avea creşterea economică pe trimestrul I, dacă această direcţie crescătoare se menţine şi în luna martie, în urma primirii datelor de la INS. Datele pe luna ianuarie şi februarie, pe care le avem deja oficiale, dacă merg în aceeaşi direcţie şi pe luna martie, putem să privim cu optimism ieşirea din recesiune la sfârşitul primului trimestru şi ea să fie consolidată prin datele pe care le va comunica INS”, a declarat Boc.
Astfel, estimarea creşterii veniturilor bugetare pe primul trimestru este cu 9,8% mai mare decât cea a veniturilor bugetare din primele trei luni ale anului 2010. Nivelul investiţiilor străine directe din primele 2 luni ale anului 2011 a ajuns la 267 milioane de euro, în comparaţie cu 140 de milioane de euro, cât erau în primele 2 luni din anul 2010, a mai anunţat Boc.
La rândul său, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu a precizat că indicatorii sunt mai buni decât cei din trimestrul IV al anului 2010, primul care a înregistrat o creştere economică de la începutul crizei. „Mediile lunare din primele două luni sunt superioare celor din trimestrul IV, cu singura excepţie, a construcţiilor, dar în martie aşteptăm să vină revigorarea şi aici. Pe primele două luni, principalele activităţi care susţin economia naţională, cum ar fi industria, turismul, comerţul au creşteri de 10, 12 şi 13%”, a spus Ghizdeanu.
Acesta a evidenţiat semnale pozitive peste aşteptări, cum ar fi prima lună de creştere în sectorul imobiliar, luna februarie. Printre alte date anunţate, Ghizdeanu a menţionat că volumul producţiei industriale a crescut cu 11,5% faţă de primele două luni din 2010 şi cu 2,7% faţă de media trimestrului IV, comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere de 0,4% faţă de trimestrul precedent, comerţul cu autovehicule, cu 10% faţă de perioada similară din 2010 şi 1% faţă de trimestrul IV din 2010. Creşterea în domeniul serviciilor a fost 9,1% faţă de acelaşi interval de timp din 2010 şi 3,7% faţă de media lunară a ultimului trimestru al anului precedent. Per ansamblu, Comisia estimează o creştere de 0,5% în trimestrul I 2011, comparativ cu cel care l-a precedat.
Ion Ghizdeanu a spus că este posibilă modificarea primei estimări privind nivelul şomajului în 2011, de la 6% la un nivel mai mic, dar revizuirea estimării se va face cel mai probabil la mijlocul anului. „Şomajul s-a redus în continuare. Dacă pe ansamblu, şomajul a scăzut doar cu 20.000, pe categoria de şomaj indemnizat scăderea a fost de 43.700 de persoane ceea ce înseamnă că au intrat în câmpul muncii mai mulţi decât cei care au ieşit”, a mai spus preşedintele comisiei.
Sursa: NewsIn