COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC CLUJ-NAPOCA S.A. – Necesitatea Transportului în comun


Mobilitatea populației este o problemă importantă, vitală în Cluj-Napoca și devine tot mai importantă pe măsură ce populația în aceasta zonă crește. Transportul public este un serviciu social de mare importanță care trebuie să rezolve o parte importantă a acestei mobilități și de aceea este în atenția permanentă a Autorităților Locale. În condițiile actuale nu se poate gândi un oraș fără transport în comun. Calitatea transportului în comun este un parametru important al nivelului de trai, al nivelului de cultură al unei localități. Transportul public contribuie la dezvoltarea economică a unei localități urbane.

Pentru ca transportul în comun să fie cât mai eficient și mai atrăgător pentru călători trebuie să îndeplinească câteva condiții importante: să fie punctual, sigur, confortabil, estetic și economic, să acopere o suprafață cât mai mare a localității, să fie accesibil pentru toate categoriile sociale. Prin aceasta trebuie să atragă un număr cât mai mare de călători care să renunțe la automobilul propriu, acțiune care va duce la scăderea aglomerației în trafic și a poluării. Transportul în comun trebuie să fie și cât mai puțin poluant chimic și sonor pentru protejarea sănătății locuitorilor, dar și pentru diminuarea efectului de seră, să fie cât mai eficient energetic pentru reducerea consumului de energie și a costului pe călătorie.

Mijloacele de transport cu acționare electrică îndeplinesc cel mai bine toate aceste condiții. Avantajele vehiculelor cu tracțiune electrică: sunt complet nepoluante chimic – nici nu au țeavă de eșapament, sunt mai silențioase decât autobuzele cu motoare diesel, sunt de aprox. 2.5-3 ori mai eficiente energetic decât motoarele cu ardere internă, se manevrează mai ușor, lipsește cutia de viteze, pot lipsi și alte părți de transmisie în funcție de tipul acționării – de ex. motoare în roți, iar trendul de creștere al prețului energiei electrice este mai mic decât cel al combustibililor convenționali, în plus aceștia au și un termen de epuizare previzibil.

De aceea COMPANIA DE TRANSPORT CLUJ-NAPOCA SA, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, face eforturi să mențină acest tip de transport și să-l dezvolte în viitorul apropiat în Municipiu și zona Metropolitană.

Transportul electric “clasic” cu tramvaie și troleibuze:

Tramvaiul – cel mai vechi mijloc de transport cu acționare electrică nu este demodat, ci, dimpotrivă, este foarte actual. Realizările tehnice din ultimii ani în domeniul acționarilor au făcut să crească spectaculos randamentul. Designul modern oferă condiții confortabile de îmbarcare-debarcare și călătorie. Costurile inițiale mari în infrastructură se pot recupera prin economia de energie având în vedere și perioada lungă de utilizare. Introducerea acestui tip de transport se justifica de la caz la caz prin fluxul suficient de călători.

Troleibuzul – există o bogată experiența în folosirea acestui mijloc de transport. Avantajele lui față de autobuzul cu motor diesel sunt cele enumerate la vehiculele electrice. Avantajele lui față de tramvai sunt: are o mobilitate mai bună în traficul general, posibilitatea de deplasare cu 4-4.5 m față de o parte și alta a liniei de alimentare – ceea ce îi conferă o mobilitate suficientă în trafic. Troleibuzele hibride (cu un motor diesel suplimentar, sau echipate cu baterii de mare capacitate) pot avea o autonomie de deplasare fără linia catenara de alimentare dacă anumite condiții impun acest lucru și folosește trama stradală a traficului general fără investiții suplimentare în aceasta.

În prezent și în viitorul apropiat aceste doua mijloace de transport – tramvai și troleibuz – vor avea rolul principal în electrificarea transportului public.

Pe lângă aceste mijloace de transport “clasice” existente în Cluj-Napoca, CTP Cluj-Napoca are în vedere și mijloace de transport electrice “novatoare” care încep să câștige tot mai mult teren în transportul public. De exemplu , Autobuzul electric (alimentat cu baterii și supercapacitori la bord) este un mijloc de transport mai nou, construit și experimentat în ultimii ani, are reale perspective de dezvoltare și consideram că în viitorul apropiat va fi principalul mijloc de transport public care va înlocui autobuzele cu motoare diesel acolo unde nu se justifica tramvaie sau troleibuze.  Autobuzele cu celule de combustie fac și ele parte din viitorul transportului în comun. Acestea sunt acționate de un motor electric și au toate avantajele specifice amintite. Sursa de curent este o celulă de combustie (nepoluantă) la bord alimentată cu hidrogen.

Cu toate cele menționate mai sus în vedere, CTP Cluj-Napoca dorește să ofere publicului călător cele mai noi și bune condiții de transport. Astfel, COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC CLUJ-NAPOCA S.A. are în implementare un proiect de achiziție a 10 -12 autobuze electrice pentru transport public și construirea a două stații pentru încărcarea bateriilor. Vor fi primele autobuze electrice care vor circula în România și printre puținele în Europa.

www.ctpcj.ro