Companiile clujene din construcţii ajung să disponibilizeze şi pe timp de vară. Mari antreprenori, cu cifre de afaceri de milioane de euro, dispar de pe piaţă peste noapte


Firmele de construcţie par că o duc tot mai greu, astfel încât chiar şi în plin sezon al lucrărilor se pregătesc de disponibilizări în masă.

De curând, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj a fost anunţată că două mari companii locale din sectorul construcţiilor, care au avut contractate lucrări cu statul, ar putea concedia sute de persoane. Situaţia este fără precedent pe timp de vară, întrucât firmele de construcţie nu au făcut niciodată disponibilizări în această perioadă, mai cu seamă că mulţi dintre angajatori pleacă în concediu, după cum a comentat directorul AJOFM Daniel Don.

Astfel, la disponibilizări ar putea apela Hidroconstrucția Ardeal, societate din domeniul construcțiilor cu 1100 de angajaţi, care ar putea concedia 350 de oameni, și Tirrena Scavi, companie de construcții de drumuri, urmând să trimită în șomaj 100 de persoane. Acestui val de concedieri din construcţii li se alătură şi disponibilizările de la combinatul siderurgic Mechel Câmpia Turzii, care va da afără 300 de angajaţi. Prin urmare, în 2012 concedierile aferente acestui interval se dublează, în comparaţie cu perioade similare din anii trecuţi.

Concedierile de la Hidroconstrucţia nu sunt încă bătute în cuie, soarta angajaţilor depinde în mare măsură de decizia Hidroelectrica, potrivit reprezentanţilor companiei.

Cea mai mare parte a lucrărilor Hidroconstrucţia Ardeal se referă la amenajările de hidrocentrale, cum ar fi cea de la Răstoliţa din judeţul Cluj, proiectul fiind reluat din 1996. De atunci, lucrările au avanasat destul de lent, iar intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, pare să ţină construirea hidrocentralei pe loc, cu toate că în ultimii trei ani la Răstoliţa s-au făcut progrese semnificative, iar primul agregat a fost anunţat că va fi dat în folosinţă la finele lui 2012. Răstoliţa ar urma să fie a treia hidrocentrală din zonă ca putere energetică, după Mărişel şi Tarniţa.

Competiţie tot mai mare între constructorii locali

În general, piaţa construcţiilor româneşti este tot mai instabilă, dar nu din cauză că lucrările publice au un volum mai redus, ci fiindcă se înteţeşte concurenţa, potrivit specialiştilor din domeniu.

„Ca anunţ numărul lucrărilor publice am putea spune că este în creştere, însă constatăm un alt trend: concurenţa tot mai mare dintre firmele de construcţie care vin şi din alte judeţe pentru a efectua lucrări în zonă. Înainte, acum 5 ani, exista un fel de acord tacit între constructori şi fiecare îşi avea propriul teritoriu, dar criza a schimbat regulile”, menţionează Adriana Bodron Spătaru, managing partner IBC Focus, companie specializată în monitorizarea şi studierea pieţei construcţiilor din România.

Aceasta menţionează că de pe piaţă ies, aproape peste noapte, firme mari de construcţie cu cifre de afaceri consistente. „Noi am observat că, în fiecare an, din top 100 antreprenori din construcţii, 30% dintre aceştia dispar, având cifre de afaceri de milioane de euro”, mai menţionează managing partnerul IBC Focus.

Continuarea proiectului de la Salina Turda, construirea spitalului regional de urgenţă din Floreşti şi lucrările de asfaltare sunt marile investiţii publice din sectorul construcţiilor, preconizate la nivelul Clujului pentru următoarea perioadă.