Comunicat întrevedere între Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban și E.S. Ambasadorul Georgiei in Romania, domnul Ilia Giorgadze la Camera de Comert si Industrie a României


Comunicat întrevedere între Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban și E.S. Ambasadorul Georgiei in Romania, domnul Ilia Giorgadze la Camera de Comert si Industrie a României

 

Bucuresti, 5 octombrie, 2015: Presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit luni, 5 octombrie 2015, vizita de lucru a E.S. Ambasadorul Georgiei in Romania, dl. Ilia Giorgadze. Temele de discutie au vizat dezvoltarea domeniilor prioritare pentru stimularea legaturilor comerciale dintre cele doua state, in contextul Acordului de Asociere cu Georgia, semnat in 2014 de catre Uniunea Europeana, acord ce presupune un regim comercial preferential.

 

Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban, si-a exprimat interesul pentru proiectul Azerbaijan – Georgia – Romania Interconnector (AGRI), al carui scop este aducerea gazelor lichefiate din regiunea Caspica, prin Romania catre Ungaria si Vestul continentului. Domeniul energiei reprezinta baza dezvoltarii si cooperarii dintre toate statele Europene si ale fostei URSS, inclusiv Georgia. Tin sa subliniez faptul ca Romania are o pozitie strategica in regiunea Europei de Est, din perspectiva resurselor energetice, iar acest proiect reprezinta pilonul de rezistenta al colaborarii dintre Romania si Georgia. (…) Nivelul investitiilor este influentat atat de evolutiile pietei energiei, dar si de existenta unei infrastructuri de transport adecvate, iar, din aceasta perspectiva, Romania are in vedere o serie de proiecte viitoare care sa atraga investitii semnificative”, a subliniat Presedintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

 

E.S. Ambasadorul Georgiei in Romania, dl. Ilia Giorgadze, a recunoscut rolul major pe care il are Romania in proiectul AGRI prin pozitia sa geostrategica si a apreciat implicarea CCIR in relansarea relatiilor economice si de cooperare bilaterale.

„Consider ca exista un potential substantial de colaborare care aduce cu sine oportunitati pentru ambele state, pornind de la avantajul Georgiei de a putea derula atat fonduri guvernamentale, cat si fonduri private”, a declarat E.S., dl. Ambasador Ilia Giorgadze.

 

Informatii de backgound

Schimburile comerciale dintre cele doua state, la nivelul anului 2014, se ridica la valoarea de 250,15 milioane euro. Exportul Romaniei este in valoare de 246,67 milioane euro, iar importul 3,48 milioane euro.

In Romania sunt inregistrate 17 companii cu capital georgian.

Principalele exporturi romanesti in Georgia si importuri din Georgia in anul 2014 au constat in: produse minerale, produse ale industriei chimice si conexe, produse alimentare, bauturi, tutun, metale comune, vehicule, aeronave si echipament de transport, lemn, carbune.

 

Sursa:

Biroul Comunicare Publică

Camera de Comerț și Industrie a României

tel. 0374474373, 0213190085, 0374474375, fax: 0213190156, e-mail: bcp@ccir.ro