Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Consiliul Investitorilor Straini susţine crearea de facilităţi de creditare subvenţionată pentru IMM-uri

A- A A+
Consiliul Investitorilor Straini susţine crearea de facilităţi de creditare subvenţionată pentru IMM-uri

Crearea unui fond de 50 milioane euro pentru garantarea creditelor destinate IMM-urilor ar putea genera fonduri de 250 milioane euro, 9.000 locuri de muncă şi o creştere substanţială a PIB-ului, a declarat joi CEO al BCR, Dominic Bruynseels.

Potrivit documentului “Programul pentru Creştere Economică “ – Acţiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei, lansat joi de Consiliul Investitorilor Străini (CIS), este nevoie de crearea de facilităţi de creditare subvenţionată pentru IMM-uri, prin contribuţia comună a băncilor şi a sectorului public. De asemenea, ar putea fi înfiinţată o bancă sau un fond de dezvoltare care ar putea prelua acest rol (pe baza modelului KfW din Germania), pentru a ajuta la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor UE.

„Principalele măsuri includ crearea unui program de creditare subvenţionat pentru IMM-uri. Există multe scheme disponibile pentru IMM-uri în acest moment. Noi nu vrem să creăm un alt program, ci vrem un model similar cu cel din Germania, iar scopul acestuia ar fi să stimulăm folosirea fondurilor europene, pentru că în momentul acesta nu se folosesc suficient. Noi ne gîndim la crearea unui fond de 50 milioane de euro, care poate să genereze fonduri de 250 de milioane de euro, plus 9.000 de locuri de muncă şi o creştere substanţială a PIB-ului”, a spus Dominic Bruynseels.

Consiliul Investitorilor Străini a prioritizat cele mai urgente şi importante 12 măsuri care pot aduce creştere economică într-un timp scurt. Printre acestea se numără introducerea, în cadrul Ministerului Finanţelor, a unui Registru al Creanţelor îregistrate de bugetul de stat, pornirea Programului “Prima Casă 3”, listarea locală şi internaţională a Fondului Proprietatea, depunerea, împreună cu Bulgaria sau Ungaria, a unei candidaturi comune pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020, angajarea de companii de securitate care să îmbunătăţească controlul vamal sau îmbunătăirea absorbţiei fondurilor UE prin externalizarea sau centralizarea managementului procesului de accesare a fondurilor, fie prin revizuirea schemelor de bonusare a angajaţilor statului care lucrează cu fonduri UE, legând veniturile de performanţă.

Potrivit CIS, doar prin implementarea acestor soluţii prioritare, până în 2015, Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte în termeni reali şi cumulat cu 11.6%, piaţa muncii va avea 250.000 de noi locuri de muncă, iar veniturile bugetare vor creşte cu 8.5%. În schimb, se preconizează costuri bugetare cumulate suplimentare prespuse de cele mai urgente 12 acţiuni de doar 0.7% din PIB. Pe termen lung, este de aşteptat ca măsurile să genereze o creştere economică indirectă suplimentară de aproximativ 15-20% din impactul direct.

CIS a fost înfiinţat în 1997, prin asocierea a 26 de multionaţionale. În prezent, 118 companii cu capital străin sunt membrii ai CIS, care au realizat investiţii cumulate de peste 30 miliarde euro în ultimii 20 de ani în România. Membrii CIS cumulează o cifră de afaceri de peste 36 miliarde euro şi un profit brut în 2009 de peste două miliarde euro. Scopul principal al CIS este promovarea dialogului între investitori şi factorii de decizie pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din România şi dezvoltarea economică.

Sursa: NewsIn.ro

Related Posts with Thumbnails