Contabilitatea creativă la granița dintre moralitate și legalitate? (Partea I)


Cât de exact se poate determina performanța unei companii cu ajutorul contului de profit și pierdere?

Răspunsul este unul relativ la modul de acțiune al profesioniștilor contabili care întocmesc contul de profit și pierdere. Dacă profesioniștii acționează în concordanță/respectă cu strictețe principiul integrității și al obiectivității, care implică o abordare corecta și de bună-credință, rezultatul determinat va fi unul cât mai realist posibil.

Dacă aceștia recurg la procedee, tehnici, instrumente, cu scopul prezentării favorabile a poziției financiare și performanțelor companiei, rezultatul poate fi unul denaturat.

Cine este generatorul contabilității creative?

Contabilitatea creativă s-a născut din dorința managerilor de companii de a-și îmbunătăți performanța financiară și lichiditățile și de a minimiza rata îndatoririi financiare.

Profesioniștii contabili acționeaza de cele mai multe ori sub presiunea managementului, chiar și cu riscul încălcării principiilor deontologice pe care profesia le impune, prin manipularea cifrelor contabile și modelarea documentelor de sinteză pentru producerea rezultatului contabil dorit.

Contabilitatea creativă respectă legea, dar nu și spiritul ei.

Nu tot ceea ce este îngăduit este și cinstit”

O armă puternică a contabilității creative este chiar legislația fiscală, care cuprinde o serie de imperfecțiuni, particularități, inconsistențe, „portițe” lăsate deschise în mod deliberat de către legiuitor.

Dați-ne legi clare și precise, de neschimbat; a interpreta legile este aproape același lucru cu a le corupe.“

Reglementarea contabilă cu impact semnificativ asupra contabilității din România și cea mai utilizată de majoritatea entităților economice din România este OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificările și completările ulterioare. Societățile din domenii speciale de activitate, aplică reglementări specifice care în ultimii ani s-au armonizat foarte mult cu OMFP nr. 3055/2009.

Prin analiza de ansamblu a OMFP 3055/2009, se poate constata că este foarte permisiv și oferă numeroase posibilități de exprimare a contabilității creative.(Va urma)

Rödl & Partner este o companie multinațională ce oferă servicii de audit, contabilitate şi resurse umane, consultanță fiscală şi juridică. Mai mult decât atât, compania oferă servicii în domeniul consultanței în afaceri şi în domeniul sistemelor informaționale (IT).

Fondată în 1977, în Nürenberg, Germania, Rödl & Partner s-a extins prin 91 de birouri în 40 de ţări, creşterea companiei fiind răspunsul solicitărilor clienţilor noştri.

În Germania, Rödl & Partner se află pe locul 5 în rândul companiilor care oferă servicii contabile şi pe locul 16 în topul celor mai mari companii de consultanță juridică.

Rödl & Partner s-a implicat pe piața românească încă din 1998. Pe măsură ce am acumulat experiență pe piață, susținută de o creştere constantă a cifrei de afaceri şi a numărului clienților, am deschis birourile din Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca . Rödl & Partner România are momentan peste 80 de avocați, auditori, consultanți fiscali şi experți contabili.

Pentru mai multe informatii vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail: cluj@roedl.pro sau la tel.+40 364 401 891.

Sursa: Roedl&Partner