Contractele cu furnizorii Nabucco vor începe să fie semnate până la sfârşitul anului


Contractele cu furnizorii de gaz pentru Nabucco vor începe să fie semnate până la sfârşitul anului, iar Turkmenistanul ar putea căpăta o importanţă tot mai mare în proiect, au declarat miercuri reprezentanţii companiei, în dorinţa de a risipi scepticismul cu privire la viabilitatea gazoductului.

Şeful consorţiului, Reinhard Mitschek, a ţinut să risipească, miercuri, temerile şi scepticismul în ceea ce priveşte construirea gazoductului, după ce, luna trecută, s-a anunţat o amânare cu doi ani a proiectului. El a precizat că se aşteaptă ca semnarea contractelor pentru furnizarea de gaz să înceapă la sfârşitul anului, în condiţiile în care au fost semnate acorduri bilaterale de sprijinire a proiectului, prin care gazoductul este protejat  de eventuale modificări legislative discriminatorii.

Aceste acorduri au fost necesare pentru crearea unui cadru legal, a explicat Mitschek. Documentele includ standarde pentru achiziţiile de terenuri, importuri de materiale şi echipe de construcţii, precum şi alte asigurări.

Turkmenistanul este din ce în ce mai interesat de a furniza gaz pentru Nabucco, deoarece Rusia şi-a redus cu patru cincimi volumul de gaz turkmen achiziţionat, a explicat, la rândul său, Stefan Judisch, director pentru achiziţii la compania germană RWE AG. „Au mai mult gaz decât pot vinde”, a adăugat el.

Un audit privind câmpul gazeifer turkmen Yolotanul de Sud, ce îi va fi transmis guvernului de la Aşhabad luna aceasta, va creşte estimările privind resursele. Raportul precizează că acesta este al doilea câmp gazeifer din lume, potrivit companiei de audit britanice Gaffney, Cline and Associates.

Numai Yolotanul de Sud are suficient gaz pentru a aproviziona întreaga Europă timp de 36 de ani, a spus Rudisch, adăugând că o conductă care să preia producţia şi să o transporte până la Nabucco ar putea fi construită în trei sau patru ani, cu condiţia să existe voinţă politică.

Între timp, Judisch a precizat că şi Uzbekistanul şi-a exprimat interesul de a furniza gaz pentru Nabucco. La rândul său, Israelul, care exploatează câmpuri gazeifere submarine noi, a contactat consorţiul, a adăugat el.

Judisch a pus amânarea proiectului pe seama BP PLC, care conduce consorţiul ce se ocupă de câmpul gazeifer azer Shah Daniz. BP şi-a exprimat recent temerile în legătură cu viabilitatea Nabucco. „Iniţial, Shah Daniz a spus că va anunţa cine primeşte gazul în martie 2011. Nu au luat decizia şi, în consecinţă, am amânat construcţia, pentru că nu vom construi o conductă goală”, a adăugat el.

În paralel, consorţiul Nabucco şi-a revizuit estimările privind cererea de gaz natural în Europa, după criza nucleară din Japonia, ce a dus la suspendarea mai multor planuri privind energia atomică, în special în Germania.

Potrivit estimărilor anterioare, în 2025 urma să se înregistreze o diferenţă de 150 de miliarde de metri cubi pe an între cererea şi oferta de gaz. În prezent, această diferenţă este evaluată la 180 de miliarde de metri cubi, a declarat directorul general al grupului austriac OMV AG, Gerhard Roiss.

Nabucco este proiectat să fie o nouă punte de gaz între Asia şi Europa. Va conecta, în mod direct, regiunile cele mai bogate în gaze naturale – regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu, cu pieţele de consum din Europa. Gazoductul va face legătura între graniţa estică a Turciei şi Baumgarten în Austria – unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrală – trecând prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost înfiinţată la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi şi a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activează pe segmentul midstream, este organizată conform principiilor de unbundling şi se supune legislaţiei Uniunii Europene. NIC este deţinută de acţionarii Nabucco şi este responsabilă de dezvoltarea, construcţia, operarea, negocierea şi alocarea capacităţii conductei Nabucco. NIC va fi singura companie în contact direct cu transportatorii şi va oferi o soluţie one-stop-shop, operând ca o entitate comercială independentă pe piaţă şi acţionând independent de companiile-mamă. Sistemul de conducte va fi construit de companiile naţionale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC în fiecare ţară de tranzit.

Acţionarii Nabucco sunt: OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Fiecare acţionar deţine o participaţie egală de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Acţionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovozionare cu gaze naturale.

Sursa: NewsIn