Creşterea economiei germane a încetinit în perioada aprilie – iunie şi a fost mai slabă la începutul anului decât s-a crezut anterior, arată cifrele date publicităţii marţi de Biroul naţional de statistică.
În trimestrul al doilea al anului, economia a crescut cu numai 0,1%, arată datele provizorii anunţate înainte de o întâlnire importantă între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
Cei doi lideri vor discuta despre metode de a rezolva criza datoriilor din Zona euro, ce ameninţă în prezent Italia şi Spania şi a agitat bursele.
Cifrele arată şi că, în cazul Spaniei, creşterea economică a scăzut la 0,2%, faţă de 0,3% în primele trei luni ale anului.
Creşterea economică scăzută va ridica noi semne de întrebare privind soliditatea economiei Zonei euro, în special în condiţiile în care creşterea economică a Franţei a fost nulă în perioada aprilie-iunie.
Cifrele pentru restul Zonei euro vor fi date publicităţii mai târziu.
Pe lângă creşterea economică slabă a Germaniei din al doilea trimestru, estimările privind primul trimestru al anului au fost revizuite la 1,3%, faţă de 1,5% anterior.
Biroul german de statistică Destatis a anunţat că, deşi exporturile au crescut în trimestrul al doilea, creşterea importantă a importurilor „a avut un impact negativ în ansamblu asupra creşterii”. De asemenea, scăderea cheltuielilor populaţiei a contribuit la această tendinţă.
„Este o dezamăgire importantă”, a declarat Joerg Lueschow de la West LB. „Am fost surprins că a scăzut consumul privat. În ansamblu, Germania nu poate scăpa de scăderea creşterii economice globale (…). Aceasta nu oferă semne pozitive pentru PIB-ul Zonei euro. Acum nu ne mai putem aştepta la mai mult decât stagnare”, a adăugat el.
Merkel şi Sarkozy urmează să înceapă întâlnirea la scurt timp după închiderea burselor europene.
Chiar şi Franţa, a doua economie ca mărime a blocului, a fost atrasă săptămâna trecută în criză, pe fondul zvonurilor că ar putea pierde ratingul AAA. Aceste informaţii au fost negate de toate părţile implicate.
Ambii lideri, dar şi Banca Centrală Europeană, exercită presiuni asupra aşa-numitelor economii periferice pentru a extinde măsurile de austeritate şi a încerca să îşi echilibreze bugetele.
În paralel, şi economiile majore fac reduceri – Italia a anunţat măsuri de austeritate vizând să îşi reducă deficitul bugetar, în timp ce Spania a dat asigurări că va accelera reducerile de cheltuieli.
Însă există temeri că astfel de măsuri guvernamentale vor submina creşterea economică în ansamblu.
Într-un articol publicat în Financial Times, şefa Fondului Monetar Internaţional Christine Lagarde a avertizat guvernele că trebuie să contrabalanseze reducerile de cheltuieli cu măsuri care susţin creşterea, pentru a evita riscul unei noi recesiuni.
Sursa: NewsIn