Creţu (OTP Bank): Efectele scumpirii francului elveţian se vor vedea abia peste două luni


Efectele aprecierii francului elveţian faţă de leu se vor vedea peste două luni în cazul celor cu credite în această monedă, pentru că aceştia abia acum încep să plătească o rată la noul curs de 3,6 lei pentru un franc elveţian, a declarat miercuri Gabriel Creţu, director vânzări în cadrul OTP Bank.

„Nu cred că se va manifesta acum efectul aprecierii, pentru că francul a scăzut cu 15% în ultima perioadă, iar acum este prima lună în care se plăteşte rata cu un franc la 3,6 lei, faţă de 3,1 lei. Nu cred că va creşte acum numărul celor care nu mai plătesc. O să vedem după o lună sau două, pentru că poate o lună clientul mai face un efort, dar a doua lună spune că mai bine renunţ. Suntem pregătiţi să luăm partea noastră de vină”, a spus Gabriel Creţu.

Acesta a precizat că, în acest moment, OTP Bank România oferă două alternative celor care au credite luate în franci elveţieni.

„Pentru cei care nu mai vor să continue în franci trecem la euro cu o dobândă ca şi a francului, deci mică. Şi prin aceasta ne luăm partea nostră de pierdere, pentru că marja la euro este mai mare. Sau pentru clienţii care au încredere şi cred în revenirea francului avem programul de stop capital, adică nu mai plătesc rata, ci doar dobânda, coroborată cu scăderea dobânzii pentru cazurile în care dobânda este mai mare decât o marjă minimă aceptabilă, ceea ce duce la scăderi în rată de până la 25%. Ceea ce transformă francul în 2,9 -3 lei faţă de cât este acum”, a menţionat Creţu.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă refinanţarea are efecte pozitive, pentru că obligă băncile să aibă costuri competitive, însă în unele cazuri clienţii „aleargă după cai verzi pe pereţi” încercând să câştige un sfert de punct, dar cu anumite costuri ulterioare.

Sursa: NewsIn