Cum a ajuns dolarul sperietoarea economiei româneşti


Banca Naţională a României (BNR) pare să fie mai îngrijorată de creşterile monedei americane decât de aprecierile euro. În ultima perioadă, dolarul a câştigat tot mai mult teren în faţa monedei europene, ca urma a situaţiei în care au ajuns economiile Greciei, Spaniei şi  Italiei.

Acest fapt poate arunca în aer facturile importurilor în dolari. Cel mai afectat va fi costul combustibilului, iar dacă dolarul va continua să scadă, preţurile la energie vor atinge niveluri record. Acum preţul barilului de ţiţei este relativ redus, de aproape 100 de dolari.

Şi mărfurile comercializate în România vor avea o valoare mult mai ridicată în acest context, dat fiind că o cincime din importuri sunt tranzacţionate în dolari.

La începutul lunii iunie, analiştii financiari anunţau că dolarul american s-a apreciat, în mai puţin de două luni,  cu 10% faţă de moneda românescă, iar ritmul de creştere al euro a fost de trei ori mai mic. Mai mult, în cei ani de criză, valoarea dolarului comparativ cu a leului a urcat cu 60%.

Dată fiind tensiunea de pe pieţe şi alegerile din Grecia,ce vor avea loc pe 17 iunie, moneda americană are toate şansele să ajungă la o paritate 1,20 dolari/euro.

Pe 12 iunie, cursul afişat de BNR arăta un nou avans al dolarului, acesta ajungând la valoarea de 3,5628 lei, în timp ce euro înregistra o uşoară scădere, de 4,4587 lei.