Cum iti deschizi o afacere online cu bani de la UE


Antreprenorii romani care vor sa dezvolte o afacere pe internet sau sa isi extinda afacerea in mediul online vor putea beneficia de o linie de finantare europeana destinata sustinerii si dezvoltarii comertului online. Este vorba despre operatiunea POS-CCE 3.3.2, “Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii on-line pentru afaceri”, a carei lansare a fost anuntata pentru luna februarie 2011.

Prin aceasta linie de finantare antreprenorii pot primi de la UE  intre 35.000 si 1,64 milioane de lei. UE contribuie cu 70% din valoarea eligibila a proiectului daca IMM-ul nu are sediul in Bucuresti, sau cu 60% daca se afla in Bucuresti. Aceasta prevedere este menita sa incurajeze dezvoltarea acestui segment de afaceri in provincie.

Fondurile UE prin programul 3.3.2 sunt acordate pentru urmatoarele tipuri de activitati:
– implementarea de sisteme informatice de comert electronic
– implementarea de sisteme informatice pentru licitatii electronice
– implementarea de sisteme informatice pentru tranzatii electronice securizate
– implementarea de sisteme informatice de e-payment (plata electronica)
– implementarea de sisteme de e-learning pentru IMM
– implementarea altor sisteme informatice pentru dezvoltarea companiei: B2B, B2C.

UE mai asigura fondurile necesare si pentru instruirea personalului in utilizarea echipamentelor software, activitate de altfel obligatorie. De asemenea, printre cheltuielile decontate se numara si achizitionarea de echipamente TIC, echipamente de retea, licente de software.

O alta prevedere obligatorie este ca o parte din banii primiti sa fie alocati pentru reclama si auditare. In ceea ce priveste reclama, insa, doar doua anunturi in presa vor fi decontate, unul privind inceperea proiectului si celalalt privind finalizarea lui.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a publicat Ghidului Solicitantului pentru operatiunea 3.3.2 “Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii on-line pentru afaceri” in vederea consultarii publice, care va tine pana pe 7 februarie. Ghidul Solicitantului poate fi consultat la adresa www.fonduri.mcsi.ro in sectiunea “Consultare publica”.

Dupa ce consultarea publica se va incheia, operatiunea POS-CCE 3.3.2 va fi lansata si se vor putea depune proiecte. Perioada de depunere va fi continuua pana la epuizarea alocarii financiare.

Numarul magazinelor online din Romania a ajuns la peste 1800, potrivit Trafic.ro, ceea ce inseamna o dublare fata de 2008, cand numarul acestora era de aproximativ 900, potrivit unor statistici a ANC. In 2010, platile online cu cardul au totalizat 127,8 milioane de euro, cu 38% mai mult decat in 2009, iar numarul tranzactiilor procesate a crescut cu 82% fata de 2009, inregistrandu-se 2,26 milioane de tranzactii, potrivit epayment.ro.

Cu toate acestea comertul online din Romania este inca foarte scazut raportat cu alte tari din UE. Potrivit ultimelor statistici ale UE, Romania se afla pe ultimul loc in privinta comertului electronic. Doar 9% dintre utilizatorii de internet romani au facut cumparaturi online in 2010, fata de aproape 60% – media europeana. Acest fapt se datoreaza in mare masura si increderii scazute a romanilor privind securitate mediului online de tranzactionare.