Cum vrea Comisia Europeana sa schimbe viata IMM-urilor


Desi cele 23 de milioane de intreprinderi mici si mijlocii din Uniunea Europeana asigura locuri de munca pentru 67% din forta de munca din sectorul privat, IMM-urile au de infruntat foarte multe obstacole, de cele mai multe ori de natura administrativa. Acum, la aproape trei ani de la intrarea in vigoare a Small Business Act, act normativ destinat sa intareasca si sa simplifice viata intreprinderilor mici, Comisia Europeana si statele membre au stabilit noi cai de actiune pentru a raspunde problemelor ridicate de noile realitati economice.

Inca de la adoptarea primului cadru de politici cuprinzator pentru IMM-uri, SBA a usurat sarcinile administrative, a facilitat accesul companiilor la finantare si a sprijinit accesul acestora pe noi piete. 100 000 de IMM-uri au beneficiat de pe urma instrumentelor financiare ale programului-cadru pentru inovatie si competitivitate, creand peste 100 000 de locuri de munca, in timp ce, prin directiva privind platile cu intarziere, autoritatilor publice li se cere, in prezent, sa isi plateasca furnizorii in termen de 30 de zile, imbunatatind fluxul de lichiditati al intreprinderilor.

Potrivit aceluiasi set de masuri, in majoritatea statelor membre timpul si costurile necesare pentru infiintarea unei intreprinderi s-au redus considerabil, scazand media UE pentru o societate privata cu raspundere limitata de la 12 zile si 485 € in 2007, la 7 zile si 399 € in 2010.

In acelasi timp, procedurile online eficientizate si oportunitatile de ofertare in comun au facut ca participarea la achizitii publice sa fie mai usoara pentru IMM-uri, iar noul Centru UE din China destinat intreprinderilor mici si mijlocii sprijina accesul IMM-urilor pe pietele chineze.

Totusi, in ciuda povestilor de succes si a reusitei reformelor adoptate, o reexaminare a stadiului actual al implementarii arata ca mai sunt multe de facut pentru ajutorarea intreprinderilor mici si mijlocii. Statele membre, desi au recunoscut importanta aplicarii rapide a Small Business Act, inca prezinta diferente majore de adoptare a liniilor convenite, rezultatele obtinute variind considerabil de la o tara la alta, tarile UE trebuind sa isi intensifice eforturile de promovare a antreprenoriatului si a IMM-urilor.

In acest sens, Comisia Europeana va promova aplicarea principiului documentului unic, potrivit caruia autoritatile publice nu vor mai solicita aceleasi informatii, documente sau certificate daca acestea au fost deja furnizate cu ocazia altor proceduri si vor fi realizate „ghisee unice” in statele membre pentru facilitarea procedurilor administrative. In acelasi timp, pentru a stimula investitiile, cercaterea si inovarea, IMM-urile vor avea acces la mai multe sisteme de garantare a imprumuturilor, iar bancile vor avea posibilitatea de a implementa cu usurinta imprumuturi ale BEI si alte instrumente de finantare europeana. De asemenea, programele europene vor deveni mai accesibile prin simplificarea procedurilor.

Avantajele pietei unice vor fi consolidate prin masuri pentru facilitarea recuperarii transfrontaliere a creantelor, revizuirea sistemului european de standardizare pentru realizarea unor standarde mai favorabile si mai usor accesibile IMM-urilor si stimularea utilizarii normelor de etichetare a originii. Tot la nivelul pietei unice, in ciuda progreselor inregistrate, multe IMM-uri raman sceptice in privinta comertului transfrontalier. In primul rand, companiile considera ca sistemul de plati este greoi, la fel ca instrumentele de rezolvare a unor eventuale conflicte cu clientii, in special in zona de e-commerce.

Pe plan local, autoritatile vor trebui sa prezinte anual o planificare a legislatiei fiscale ce va intra in vigoare in urmatoarea perioada bugetara si sa reduca timpul necesar obtinerii licentelor si permiselor la o luna pana la sfarsitul lui 2013.