Cursuri de formare iniţială a mediatorilor


Institutul Transilvan de Mediere, prima organizaţie din România din domeniul medierii acreditată de Internaţional Mediation Institute,  a susţinut în perioada 30 ianuarie-12 februarie, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, cursuri de formare iniţială a mediatorilor. Examenul de absolvire va avea duminică, 11 martie.

De altfel, cele două instituţii vor organiza cursuri de formare iniţială a mediatorilor şi în perioada 21 mai-3 iunie. Taxa de participare va fi de 2900 lei, tariful perceput fiind cel mai mic de pe piaţa de profil.  Curricula urmăreşte dobândirea abilităţilor şi competenţelor necesare în exercitarea profesiei de mediatator, dar are ca obiectiv şi antrenarea unor resurse ce pot fi de ajutor în dezvolarea profesioanlă a cursantului.

Medierea este o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în conditii de neutralitate, imparţialitate si confidentialitate. Profesia de mediator este o profesie distinctă, reglementată prin legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Astfel, mediatorul joacă un rol deosebit de important: el va construi o relaţie de încredere şi respect între părţile implicate în conflicte. Medierea poate fi o alternativă la procesele comerciale, care aduce avantaje multiple părţilor implicate în conflict, fiind o practică la care partenerii de afaceri aleg tot mai mult să apeleze.