Dacă Grecia părăseşte zona euro ar însemna, de fapt, declararea unui faliment efectiv, apreciază economistul Daniel Dăianu, consilier de stat în cadrul Aparatului Propriu de Lucru al primului-ministru, într-un interviu la RFI.
“Grecia este într-un faliment organizat al economiei, care este ţinută pe perfuzii. Declararea efectivă a falimentului ar însemna pentru grupuri bancare europene, pentru alte ţări membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi efective. (…) Pierderile devenite efective ar scoate la iveală o deteriorare puternică a bilanţurilor”, a declarat profesorul Daniel Dăianu, citat dw www.agerpres.ro.
Acesta atrage atenţia că mai există un risc, dacă Grecia iese din zona euro, şi anume contagiunea.
“Intervine un alt aspect, o accentuare a contagiunii, cu repercusiuni majore, întrucât Grecia este o parte mică a Uniunii Europene, a zonei euro, în timp ce dacă procesul de contaminare ia amploare, este foarte complicat a-l stăvili, atunci când se pune problema unei ţări precum Spania. Nu mai vorbesc de Italia”, a spus analistul economic, sublinind că această situaţie ar crea un precedent care ar slăbi unitatea Uniunii.
Comisia Europeană (CE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) pregătesc un plan de urgenţă pentru situaţia în care Grecia va părăsi zona euro, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht, pe 18 mai. Potrivit presei internaţionale, reacţia oficialului european poate fi interpretată ca o primă confirmare a scenariului prin care Grecia nu va mai face parte din Uniune.
Comisarul european pentru Comerţ a infirmat că ar exista, în această eventualitate, pericolul unui efect de domino asupra celorlalte state europene.