Date surpriză de la Eurostat: România are cea mai mare productivitate a muncii raportată la salariu


Date surpriză de la Eurostat: România are cea mai mare productivitate a muncii raportată la salariu

Profesorul Cristian Socol, fost șef al departamentului pentru politici fiscal-bugetare al PSD, prezintă o statistică inedită realizată la nivel european. Potrivit Eurostat, românii au cea mai mare productivitate a muncii la un cost de un euro pe oră, mult peste media UE. Un muncitor român aduce plus valoare de 2,5 ori mai mult decât este plătit, în condiţiile în care de multe ori salariile din sectorul privat sunt mai mari decât cele declarate.

„Salariile bugetarilor prea mari sau salariile din mediul privat prea mici? Pe ce loc se află România în UE în ceea ce privește costul salarial? Ce arată statistica oficială europeană cu privire la raportul productivitatea muncii vs salarii în sectorul privat, la nivel european? De ce emigrează românii?

1. Suntem la 70% ca productivitate orara a muncii la PPS (paritatea puterii de cumpărare).

2. România este a 16 economie a UE ca productivitate și a 26-a ca salariu.

3. România are cel mai mare ecart dintre productivitate si cost salarial din UE!

4. România are cea mai mare productivitate ajustata la salariu din UE! Astfel, un lucrător român are o productivitate de 2,52 euro pe ora la un cost de 1 euro pe ora, față de media UE de 1,75 euro / oră la un cost de 1 euro/oră. Simplu spus, un muncitor român din privat platit cu 1 euro aduce valoare firmei de 2,52 euro, adica de 2,5 ori mai mult. Românii sunt cei mai productivi din UE relativ la suma de bani cu care este rasplatită munca lor.

Date Eurostat – Sectorul de business al economiei (fara sectorul bugetar și fără agricultură), Business economy, date ptr anul 2019″, scrie Cristian Socol pe Facebook.

Sursa:

www.stiripesurse.roAutor: 

Florin Pușcaș, Redactor

Publicat: 10/03/2021 09:02

Actualizat: 10/03/2021 09:03