Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Deficitul bugetar a ajuns la 3,9% din PIB, veniturile au crescut pentru prima dată în acest an

A- A A+
Deficitul bugetar a ajuns la 3,9% din PIB, veniturile au crescut pentru prima dată în acest an

Bugetul general consolidat al României a înregistrat un deficit de 20 miliarde lei după primele şapte luni ale acestui, respectiv de 3,9% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

La sfârşitul lunii iunie, deficitul bugetar era de 3,3% din PIB-ul estimat pentru 2010.

Potrivit Finanţelor, veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie-iulie cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, pentru prima oară în acest an, până la 93,3 miliarde lei, în timp ce cheltuielile s-au majorat cu 3,2%, la 113,3 miliarde lei.

Încasările au crescut în principal la veniturile din taxa pe valoare adăugată (TVA), unde discrepanţa faţă de anul precedent s-a redus de la -3,7%, la 30 iunie,  la -0,8%, precum şi la accize, unde încasările sunt mai mari cu 12,3% la bugetul de stat şi cu 7,7% la nivelul bugetului general consolidat.

Creşterea încasărilor din TVA s-a înregistrat îndeosebi pe lunile iunie şi iulie, „influenţa din majorarea cotei de la 19% la 24% urmând a se reflecta începând cu luna august”, se arată în comunicatul ministerului.

Totodată, veniturile din accize au crescut ca urmare a majorării nivelului de accizare aplicat de la 1 ianuarie 2010, a cursului mediu lei/euro luat în calcul la plata accizelor pentru anul 2010, precum şi a creşterii cuantumului accizei la unele produse.

Potrivit MFP, se menţin decalaje importante la impozitul pe profit (-3,2%), impozitul pe venit (-5,4%) precum şi la contributii de asigurări sociale (-5,3%). În schimb, au crescut încasările din venituri nefiscale cu 1.998 milioane precum şi sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate pentru proiecte cu finanţare europeană cu 1033 mil. lei.

Pe partea de cheltuieli, cele de personal au înregistrat o reducere de 4,7%, la nivelul bugetului general consolidat. MFP face menţiunea că la bugetul de stat acestea au crescut cu 3,5%, ca urmare a reorganizării unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5 noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat  conform  Legii nr. 329/2009.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. Reducerea s-a înregistrat îndeosebi la bugetul de stat (-24,8%) în timp ce la bugetele locale acestea sunt mai mari cu 7,8%. Depăşirea înregistrată de administraţiile locale a continuat totuşi să se diminueze fiind mai redusă faţă de luna precedentă cu 1,9 puncte procentuale.

La celelate tipuri de cheltuieli s-au înregistrat de regulă creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora, în cazul cheltuielile cu dobânzi (+27,4%), precum şi de efortul bugetar aferent programelor cu finanţare UE (+152,3) şi cele cu finanţare din împrumuturi externe (+11,2%).

MFP mai informază că cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele şapte luni în sumă de 14,4 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB.

România şi-a asumat pentru 2010 o ţintă de deficit bugetar de 6,8%.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.bloombiz.ro

Related Posts with Thumbnails