Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Deficitul bugetar s-a adâncit în primele nouă luni la 23,3 miliarde lei, sub limita convenită cu FMI

A- A A+
Deficitul bugetar s-a adâncit în primele nouă luni la 23,3 miliarde lei, sub limita convenită cu FMI

Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit estimat de 23,3 miliarde lei, sub limita ţintei de deficit de 28,2 mld. lei prevăzută în acordul stand – by încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, a anunţat luni MFP.

Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 120,4 miliarde lei, în creştere cu 3,6% în termeni nominali faţă de perioada similară din 2009.

„Încasările din taxa pe valoare adăugată au continuat să crească, fiind cu 7,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce la accize creşterea a fost de 7,9% la nivelul bugetului general consolidat. La impozitul pe venit, decalajul faţă de anul precedent s-a redus de la 5,1% înregistrat la sfârşitul lunii august la 3,3%”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Totodată, se menţin decalaje importante la impozitul pe profit (-2,9%), precum şi la contribuţii de asigurări sociale (-5,1%). Potrivit MFP, au crescut de asemenea încasările din venituri nefiscale (+19,9%), precum şi sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate (+121,5%).

„Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 143,7 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor cu ajutorul de şomaj precum şi a celor din sănătate pentru plata arieratelor către spitale si furnizorii de medicamente şi materiale sanitare, potrivit datelor MFP.

Pe de altă parte, cheltuielile de personal au înregistrat o reducere de 6,4% la nivelul bugetului general consolidat, singura creştere înregistrându-se la bugetul de stat (+1,1%) ca urmare a influenţei rezultate din reorganizarea unor instituţii publice care au trecut, începând cu 5 noiembrie 2009, de la finanţarea din venituri proprii şi subvenţii, la finanţare integrală din bugetul de stat  conform  Legii nr. 329/2009.

Totodată, s-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la:cheltuielile cu dobânzi, unde  plăţile pe primele nouă luni ale anului sunt mai mari cu 21%, ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a angajării împrumuturilor pentru acoperirea acestora. De asemenea, cheltuielile aferente programelor cu finanţare UE au continuat să crească, fiind cu 161% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.

Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele nouă luni în sumă de 19,6 miliarde lei, respectiv 3,8% din PIB.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.wall-street.ro/

Related Posts with Thumbnails