Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

DOCUMENTAR – Proiecte prioritare ale României

A- A A+
DOCUMENTAR – Proiecte prioritare ale României

Ministerele şi-au stabilit proiectele prioritare de investiţii pentru perioada următoare, pe care intenţionează să le realizeze în parteneriat public-privat, facilitând dotarea României cu infrastructură rutieră, agricolă, juridică, energetică şi de sănătate.

Consilierul de stat al primului-ministru, Andreea Paul Vass, a prezentat o listă cu aceste proiecte prioritare:

ENERGIE

Patru proiecte sunt prioritare în domeniul energiei: proiectul AGRI, centrala Tarniţa-Lăpuşteşti, realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, termocentrala Doiceşti.

Proiectele se află în diferite faze de implementare.

Pentru proiectul AGRI (Azerbaijan–Georgia–Romania Interconnector) s-a publicat la începutul lunii anunţul de selectare a proiectantului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, care trebuie finalizat în luna aprilie a anului următor.

Proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti presupune asigurarea de fonduri de investiţii de peste 1,1 miliarde euro, fără TVA. Deja este în curs de derulare procedura de elaborare a documentaţiei de licitaţie pentru selectarea investitorilor. Următorul pas este aprobarea strategiei de atragere a investitorilor de către comisia de negociere şi documentaţia de participare la licitaţie.

Proiectul privind Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va asigura dublarea producţiei naţionale de energie electrică din surse nucleare. Valoarea estimată a realizării proiectului este de 4 miliarde euro. Reprezentantul comercial al Ambasadei Canadei la Bucureşti, al Consorţiului coreean BKB CO., Ltd. şi al Candu Energy au ridicat documentaţia pentru depunerea de oferte angajante. În urma delegaţiei de la Beijing, de la a XXI-a sesiune a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno – Chineză de colaborare economică, firma China Guangdong Nuclear Power Group a primit documentaţia pentru depunerea unei oferte angajante. Momentan, proiectul se află în faza procedurii de selectare a investitorilor, care se va finaliza la mijlocul lunii martie. De asemenea, este în desfăşurare procedura de achiziţie pentru atribuirea contractului „la cheie” de Inginerie, Procurare şi Construcţie.

Proiectul Termocentralei Doiceşti este în stadiu avansat, negocierile cu China Huadian Engineering Co fiind în plină desfăşurare.

INFRASTRUCTURĂ

În domeniul infrastructurii, proiectele prioritare derulate în parteneriat public-privat continuă extinderea reţelei de infrastructură românească.

Patru dintre acestea vizează infrastructura rutieră: autostrada Sibiu-Piteşti, de 116 km, care va completa porţiunea rămasă neacoperită din coridorul IV; tronsonul Comarnic-Braşov, de 58 km, pentru realizarea autostrăzii Bucureşti-Braşov; autostrada Transilvania, care va fi finalizată pe culoarul de la Suplacu de Barcău – Borş de compania Becthel, iar ulterior va fi realizată prin finanţare din fonduri europene şi în regim de parteneriat public-privat; autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, de 307 km.

Canalul Dunăre-Bucureşti va avea efecte favorabile atât asupra transportului, cât şi a turismului.

Infrastructura aeriană va fi îmbunătăţită prin realizarea aeroportului de la Alexeni.

Alte cinci proiecte vor contribui la asigurarea dezvoltării regionale:

– realizarea cadastrului general al României, prin implementarea sistemului de înregistrare sistematică a imobilelor;

– realizarea sălii multifuncţionale a Capitalei, atât pentru activităţile culturale, cât şi pentru cele sportive;

– construirea podului peste Dunăre, între Brăila şi Tulcea;

– realizarea proiectului „Eco Ghencea” din Bucureşti, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;

– proiectul Esplanada.

AGRICULTURĂ

Pentru agricultură este prioritară realizarea canalului magistral Siret – Bărăgan,  pentru a rezolva problema irigaţiilor şi a dependenţei de condiţiile meteorologice. Valoarea investiţiei a fost stabilită la 744,5 milioane lei la sfârşitul anului 2009. La momentul actual, studiul de prefezabilitate şi documentaţia de atribuire a contractului de PPP pentru realizarea investiţiei vor servi la identificarea potenţialilor parteneri.

JUSTIŢIE

Două proiecte în regim PPP vor sprijini domeniul justiţiei:

– construirea unei unităţi penitenciare;

– proiectul pentru dezvoltarea unui Sistem Informatic Integrat de Acces Electronic la Justiţie. Acest ultim proiect se află în etapa de iniţiere a selectării operatorului economic în vederea încheierii contractului de prestări servicii pentru elaborarea studiului de prefezabilitate.

SĂNĂTATE

Proiectele în domeniul sănătăţii completează lista domeniilor prioritare de mai sus. Prin parteneriat public-privat se vor construi spitale regionale de urgenţă în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova, Constanţa şi Bucureşti.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails