Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Erste: Preţul petrolului va creşte până la 150 de dolari pe baril, trendul se va inversa în S2

A- A A+
Erste: Preţul petrolului va creşte până la 150 de dolari pe baril, trendul se va inversa în S2

Preţul petrolului nu reflectă încă pe deplin instabilitatea politică din Orientul Mijlociu şi va creşte până la 150 de dolari pe baril, urmând ca în a doua parte a acestui an trendul să se inverseze, până la un preţ mediu anual de 124 de dolari pe baril, potrivit unui raport al Erste Group.

„Evenimentele politice care au loc în unele ţări arabe reprezintă cel mai important factor al instabilităţii. Deocamdată, acesta nu se reflectă încă pe deplin în preţuri. Nu cred că situaţia se va stabiliza prea curând”, precizează Ronald Stoferle, analist materii prime în cadrul Erste Group.

Analiştii departamentului de cercetare al Erste Group preconizează un preţ mediu de 124 dolari pe baril pentru petrolul Brent în 2011.

Aceştia consideră că Arabia Saudită prezintă cel mai mare risc de declanşare a unei creşteri abrupte a preţului petrolului. „Pe de o parte, nu există certitudinea că Arabia Saudită şi-ar putea extinde capacităţile suficient de rapid în cazul unei înrăutăţiri mai clare a situaţiei şi, pe de altă parte, există riscul latent al unui blocaj pe cele mai importante rute de transport al petrolului (Strâmtorile Hormuz şi Malacca). În cazul unor blocaje pe oricare dintre cele două rute, preţul petrolului ar depăsi 200 dolari pe baril”, se menţionează în raport.

„Credem că majoritatea riscurilor se află la un punct maxim în ceea ce priveste preţul petrolului”, susţine Ronald Stoferle.

Potrivit analiştilor de la Erste Group, atingerea nivelul maxim de extracţie a petrolului va îndrepta atenţia către gazul de şist şi activităţile de exploatare din Polonia şi Ucraina.

„În curând vom atinge rata maximă de extracţie a petrolului pentru petrolul convenţional”, a explicat Stoferle. Aproximativ 64 de ţări au atins deja rata sustenabilă maximă de extracţie a petrolului.

Gazele naturale, în special gazul de şist, va deveni combustibilul fosil al viitorului cu cea mai mare rată de creştere, conform analiştilor Erste Group. Deoarece arderea acestuia este mai ecologică decât cea a cărbunelui sau a petrolului, oferind şi avantaje în ceea ce priveşte limita de emisii CO2, gazele naturale pot înlocui cu uşurinţă petrolul.

„Exploatarea rezervelor de gaz de şist din Europa va dobândi o importanţă enormă”, estimează Stoferle.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails