Euro a ajuns miercuri la cel mai scăzut nivel faţă de dolar din ultimii patru ani


Euro a scăzut miercuri la cel mai mic nivel din ultimii patru ani faţă de dolar, pe fondul temerilor că măsurile europene de reducere a defcitelor fiscale vor submina refacerea economică, după ce Germania a anunţat interzicerea vânzărilor în lipsă, relatează Bloomberg.

Moneda europeană a fost cotată miercuri dimineaţă la 1,2144 dolari, cel mai scăzut nivel din 17 aprilie 2006, după care şi-a revenit la pentru o vreme la 1,2169 dolari la Londra, dar se afla încă în scădere faţă de cotaţia de marţi de la New York, de 1,2202 dolari.

Şi lira sterlină a atins miercuri cel mai mic nivel din ultimele 13 luni, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că moneda unică europeană este în primejdie.

Yenul japonez s-a apreciat faţă de 15 din cele 16 valute principale, pe fondul nervozităţii create de Germania, care a interzis miercuri operaţiunile de vânzare în lipsă şi speculaţiile pe obligaţiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor.

„Dacă nu ai posibilitatea de exprimare a unui punct de vedere pesimist prin intermediul altor active, o faci prin intermediul euro”, a declarat pentru Bloomberg Geoffrey Yu, strateg pe valute la UBS. „Poate că pieţele se întreabă deja dacă Germania are ceva de ascuns, dar această măsură seamănă cu una populistă, menită să zdruncine încrederea în autorităţile europene”, a adăugat Yu.

Sursa: NewsIn