Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Euro ar putea creşte înainte de reuniunea BCE

A- A A+
Euro ar putea creşte înainte de reuniunea BCE

Evoluţia euro/dolar arată o stabilitate a ratei de schimb la valoarea de 1,3860, stabilitate care ar putea fi afectată până joi după amiază, când are loc şedinţa Consiliului Guvernatorilor BCE, se arată într-un comentariu publicat miercuri în Le Figaro.

Moneda unică pare să devină o valoare de refugiu, deşi această tendinţă este ameninţată de criza datoriilor suverane. Escaladarea tensiunilor în ţările arabe a propulsat preţul petrolului, dând motive de stres investitorilor, care se pun la adăpostul valorilor de refugiu: aurul, metalul care este căutat asiduu pe pieţe în momentele de incertitudine, a atins un vârf istoric de 1.435 de dolari uncia.

Francul elveţian, acelaşi tip de investiţie sigură, s-a apreciat atât faţă de dolar, care valorează 0,9280 franci elveţieni, cât şi faţă de moneda europeană, care se vinde acum cu 1,2785 franci elveţieni, relatează Le Figaro.

În ceea ce priveşte dolarul, datele sunt diferite. Moneda americană pare să-şi fi pierdut, de câteva săptămâni, statutul său de valoare de refugiu. Totuşi, când şeful Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, declară că economia mondială este în pericol, dolarul reacţionează pozitiv. Aşa s-a întâmplat şi marţi seară, când preşedintele Fed a spus că „o creştere continuă a preţurilor materiilor prime va frâna creşterea economică şi va afecta stabilitatea preţurilor”. După această declaraţie, dolarul s-a apreciat.

În afara acestor momente, devenite excepţionale, dolarul este orientat, global, spre o tendinţă descendentă. Începând cu 24 ianuarie, dată la care s-au declanşat protestele din Egipt, dolarul a pierdut teren faţă de toate valutele importante (în afară de dolarul neozeelandez).

Şansele ca euro să devină monedă de rezervă sunt totuşi mici, din moment ce creşterea valutei se explică prin faptul că Banca Centrală Europeană (BCE) are tendinţa de a majora dobânda-cheie mai rapid decat Fed, care estimează că riscul de inflaţie este „redus” în Statele Unite.

În Europa, preţurile au crescut (+2,4% în luna februarie) iar Banca Centrala Europeană şi-a fixat ca obiectiv o inflaţie sub 2%. Pentru a-şi atinge ţelul, BCE trebuie să opteze pentru o creştere a dobânzii de politică monetară.

Timp de 11 ore, miercuri, un euro s-a tranzacţionat cu aproape 1,38 dolari, foarte aproape de maximul anual de 1,3862. Dacă dobânda-cheie, menţinută la 1% din mai 2009, nu va fi crescută în urma şedinţei de joi a Consiliului Guvernatorilor BCE, acest lucru s-ar putea întâmpla oricum până la vară, potrivit analiştilor citaţi de Le Figaro.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.euro.lt

Related Posts with Thumbnails