F. Templeton: Donaţia de 400 mil lei a fost retrasă de pe agenda AGA Romgaz


Franklin Templeton a anunţat luni că donaţia de 400 mil lei către buget a fost retrasă de pe agenda Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 18 octombrie, dar că va continua să monitorizeze situaţia pentru ca orice propunere viitoare să nu prejudicieze acţionari precum Fondul Proprietatea.

„Franklin Templeton confirmă faptul că donaţia de 400 milioane lei a fost retrasă de pe ordinea de zi a AGA Romgaz din 18 octombrie 2010. Franklin Templeton va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi depune eforturi pentru a construi un dialog cu părţile implicate pentru a se asigura că orice propunere viitoare privind această chestiune va fi cu adevărat în cele mai bune interese ale Romgaz şi nu prejudiciază acţionari, cum ar fi Fondul Proprietatea”, a comunicat luni  Franklin Templeton.

Acţionarul majoritar al Romgaz este Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, care deţine 85,01% din acţiuni, iar restul de 14,99% din acţiuni aparţine Fondului Proprietatea. Romgaz are ca principal obiect de activitate extracţia şi înmagazinarea gazelor naturale.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. Fondul are participaţii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, că va lista FP în cel mai scurt timp la bursa din Bucureşti şi pe o piaţă internaţională, ceea ce ar fi permis acţionarilor să îşi poată valorifica uşor titlurile cu care au fost despăgubiţi, însă termenul de listare a fost mereu amânat.

Franklin Templeton a preluat oficial la sfârşitul lunii septembrie mandatul de administrare a activelor Fondului Proprietatea, estimate la 14,6 miliarde de lei sau 3,4 miliarde de euro.

Fondul a început de la 11 octombrie plata dividendelor, în valoare totală de 1,1 miliarde de lei, pentru profiturile înregistrate în 2008 şi 2009, peste 500 de milioane de lei din această sumă revenind statului, în timp ce peste 4.000 de persoane fizice şi juridice vor încasa diferenţa.

Astfel, vor primi un dividend brut de 0,0816 lei/acţiune toţi acţionarii Fondului la data de 27 septembrie. Valoarea netă se ridică la 0,068 lei/acţiune.

Franklin Templeton a deschis recent un birou in Bucureşti, cu o echipă de 23 de angajaţi, printre care şase profesionişti în investiţii care sunt sprijiniţi de un portofoliu de 35 de manageri şi analişti ai echipei Templeton Emerging Markets.

Sursa: NewsIn

Foto: http://www.devcon-const.com