Finanţările acordate de Goodbee Credit IFN în primul semestru au sporit cu 63%, la 18,88 mil. lei


Spread the love

Goodbee Credit IFN a acordat în primul semestru finanţări de 18,88 milioane lei (circa 4,5 milioane euro), în creştere cu 63% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce numărul contractelor a crescut de aproape patru ori, a anunţat marţi compania.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, Goodbee Credit IFN a acordat finanţări în valoare de 11,6 milioane lei.

„Creşterea volumului de credite acordate micilor întreprinzători din zona rurală şi a micilor oraşe s-a realizat, din punct de vedere cantitativ, de la 485 dosare de credit aprobate în prima jumătate a anului trecut, la 1.800 înregistrate în 2011, până la 30 iunie (creştere de aproape patru ori). În acelaşi timp, a crescut semnificativ cu 4.576 lei (peste 1.000 de euro) şi valoarea medie per credit acordat: de la 22.842 lei (5.400 de euro) la 27.418 lei (peste 6.500 de euro), cu 20% mai mare faţă de media anului trecut”, se arată în comunicat.

Compania precizează că, în condiţiile menţinerii, în medie, a ritmului lunar de creştere din prima parte a anului, la 31 decembrie, numărul creditelor acordate ar putea depăşi 3.500 de contracte, „ceea ce ar însemna triplarea acestora faţă de 2010”.

„Creşterea este semnificativă pentru că înseamnă de fapt un interes crescut pentru dezvoltarea afacerilor existente în zonele în care suntem prezenţi, uneori chiar iniţierea unora noi”, a declarat Anca Ciobanu, CEO goodbee Credit IFN.

Portofoliul de credite al companiei goodbee Credit IFN a ajuns, după şase luni de activitate în acest an, la 49,353 milioane lei (11,75 milioane de euro), de peste patru ori mai mare faţă de 11,07 milioane lei, nivelul înregistrat la sfârşitul primului semestru din anul trecut. Diferenţa de peste 38 de milioane de lei reprezintă o creştere cu 345% faţă de anul 2010, aceeaşi perioadă.

Din punct de vedere al structurii portofoliului, agricultura continuă să deţină cea mai mare pondere, cu 1.721 de credite acordate (96% din totalul de 1800), urmată de comerţ (48), servicii (22) şi producţie (9). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, segmentul serviciilor a trecut înaintea producţiei, cererile de creditare aprobate fiind de cinci ori mai multe. În structura valorică a portofoliului de credite goodbee Credit IFN, se menţine aceeaşi ordine a sectoarelor de activitate ale micilor întreprinzători.

„Este un fenomen explicabil, întrucât nevoia de servicii este mare în oraşele mici şi la sate, acestea susţin producţia şi, pe de altă parte, necesită mai puţine investiţii”, a mai spus Anca Ciobanu.

În portofoliul de credite al companiei, ponderea cea mai mare, pe regiune, o deţine zona Moldovei, cu 13,93 milioane lei (circa 3,2 milioane euro), urmată la mică distanţă de zona Munteniei, cu 13,56 milioane lei lei şi zona Transilvaniei, cu 13,3 milioane lei, microfinaţări acordate în perioada ianuarie – iunie 2011.

Reţeaua de birouri teritoriale prin care compania oferă serviciile de consultanţă şi finanţare prin microcredite a ajuns la 11, urmând ca până la sfârşitul anului să fie deschise alte două, în Braşov şi Bistriţa-Năsăud.

Good.bee Credit IFN SA a fost înfiinţată în anul 2008, printr-un parteneriat între Fundaţia Centrul pentru Dezvoltare Economică (FDCE) şi goodbee Holding, care face parte din grupul financiar-bancar Erste din Austria.

Sursa: NewsIn