Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Finanţele au respins toate ofertele pentru obligaţiunile pe 3 ani

A- A A+
Finanţele au respins toate ofertele pentru obligaţiunile pe 3 ani

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins, joi, toate ofertele băncilor pentru obligaţiunile de tip benchmark cu maturitate la 3 ani, considerându-le la un nivel neacceptabil al randamentului, potrivit datelor băncii centrale.

Valoarea anunţată iniţial a licitaţiei era de 500 milioane lei (118 milioane euro), iar băncile au depus cereri de cumpărare de 810,52 milioane lei (191,7 milioane euro).

Ministerul de Finanţe a respins şi ofertele de la celelalte două licitaţii similare anterioare, din 3 iunie şi 13 mai, ultima licitaţie pentru obligaţiuni la 3 ani la care au atras bani fiind cea din 1 aprilie, când MFP a atras 498,72 milioane lei, pentru care plăteşte un randament mediu anual de 6,80%.

MFP şi-a propus să emită în iulie certificate de trezorerie cu discont şi obligaţiuni de tip benchmark în valoare totală de 4,65 miliarde lei, în vederea refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetar. Pentru trimestrul III, MFP are în vedere emisiuni cu o valoare totală estimativă cuprinsă între 13 şi 15 miliarde lei.

MFP anunţase anterior că vrea să atragă din piaţa locală între 11 şi 13 miliarde lei, în al doilea trimestru al acestui an, dar nu a reuşit să scoată decât 8,06 miliarde lei, din cauza nivelului ridicat al randamentelor cerute de bănci, în condiţiiile în care, în primul trimestru, MFP a atras de pe piaţa locală 12,71 miliarde lei, peste nivelul de 10-12 miliarde lei estimat iniţial.

În 2009, Finanţele au luat din piaţă aproape 65 miliarde lei (peste 15 miliarde euro), de peste cinci ori mai mult decât în 2008.

Totodată, în martie 2010, România a atras de pe piaţa externă 1 miliard euro, prin obligaţiuni cu maturitate la cinci ani, la o rată a cuponului de 5%. Randamentul pentru acestea a fost de 2,68 puncte procentuale peste mid-swap. Preţul a fost de 99,25% din valoarea nominală, iar randamentul de 5,18%.

Ţinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din produsul intern brut (PIB).

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails