Firmele de leasing operaţional se aşteaptă la o creştere a pieţei de cel puţin 20% în 2010


Piaţa de leasing din România ar putea creşte cu cel puţin 20% în acest an, la circa 30.000 -33.000 de autovehicule, în condiţile în care companiile vor să-şi diminueze costurile cu întreţinerea flotei de maşini şi urmăresc o mai bună gestionare a cheltuielilor, susţin jucătorii de pe piaţă.

La sfârşitul lui 2009, firmele de leasing operaţional administrau circa 25.000 de autovehicule.

„Leasingul operaţional are avantaje, în condiţiile în care nu imobilizează sume importante pentru achiziţia de autovehicule, astfel încât resursele financiare ale companiei sunt alocate exclusiv pentru activitatea de bază”, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al LeasePlan România, Bogdan Apahidean. Acesta estimează că piaţa va ajunge la 30.000-33.000 de autovehicule administrate la sfârşitul acestui an.

Companiile preferă serviciile de leasing operaţional şi administrare de flote în condiţiile în care acestea oferă avantaje precum deducerea integrală a ratelor, dar şi reducerea costurilor în urma externalizării administrării parcurilor auto, susţin jucătorii din domeniu.

„Reducerea costurilor şi un control bugetar exact pentru o perioadă de 3-4 ani, plătind pe măsura utilizării vehiculului, sunt avantaje foarte importante pentru orice companie pentru care managementul flotelor nu reprezintă activitatea de bază. Astfel se explică evoluţia pozitivă înregistrată de piaţa locală de leasing operaţional”, a declarat, pentru NewsIn, Arnault Leglaye, managing director al Arval. El estimează că piaţa de leasing operaţional poate ajunge la circa 30.000 de maşini administrate la finalul lui 2010.

De asemenea, reprezentantul Arval susţine că leasingul operaţional are un mare potenţial de dezvoltare, în contextul unei industrii auto în declin şi a dorinţei companiilor de externalizare a serviciilor.

La rândul său, directorul general al ALD Automotive, Vincent Kneppert, estimează că, în acest an, piaţa de leasing operaţional poate depăşi nivelul de 26.000 de autovehicule.

În cazul leasingului operaţional, companiile pot utiliza o flotă de maşini pe o anumită perioadă de timp, în schimbul unei rate lunare fixe, care permite bugetarea cheltuielilor pe termen lung.

Pe piaţa românească de leasing operaţional activează companii precum LeasePlan România, Sixt New Kopel, ALD Automotive, Hertz Lease, Arval România, Dirent, precum şi firme ale unor companii de leasing financiar.

Sursa: NewsIn