Fiscul va putea verifica averile persoanelor fizice fără să le anunţe


Fiscul va putea putea verifica averile persoanelor fizice fără notificare prealabilă, în vederea stabilirii „situaţiei fiscale reale” , potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Astfel, potrivit normelor metodologice ale hotărârii privind aplicarea procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control, „activitatea de verificare fiscală prealabilă documentară se desfăşoară fără notificarea persoanei fizice”.

„Organul fiscal procedează la examinarea şi evaluarea intrărilor şi ieşirilor din patrimoniu a bunurilor mobile şi imobile, intrărilor şi ieşirilor de bani sau alte valori, precum şi a altor elemente ce vizează standardul de viaţă al persoanei fizice verificate”, se arată în document.

Totodată, organul fiscal poate solicita persoanei verificate „clarificări punctuale, precum şi informaţii/înscrisuri necesare stabilirii situaţiei sale fiscale, cum ar fi: situaţia cheltuielilor personale; situaţia bunurilor imobile şi mobile deţinute, intrările şi ieşirile de patrimoniu în cursul perioadei verificate; participaţii sau mandate deţinute în societăţi comerciale sau alte entităţi; bunuri aparţinând unor persoane fizice sau juridice puse la dispoziţia persoanei fizice;  împrumuturi acordate şi/sau contractate; tranzacţii cu metale preţioase, obiecte de artă şi alte bunuri de valoare; donaţii, sponsorizări şi/sau succesiuni.”

Pe perioada desfăşurării activităţii de verificare fiscală prealabilă documentară, organele fiscale pot solicita terţilor, inclusiv plătitorilor de venit sau oricăror autorităţi sau institutii publice, informaţii sau documente pentru stabilirea situaţiei fiscale reale a persoanei fizice supuse verificării, potrivit proiectului.

Selectarea persoanelor fizice ce urmează a fi supuse verificării fiscale prealabile documentare va fi efectuată de către organul fiscal competent. Procedura de analiză de risc, care presupune între altele culegerea informaţiilor si stabilirea riscului minim acceptat de administraţia fiscală, se stabileşte prin norme interne de lucru aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, se stipulează în proiectul de hotărâre.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a declarat recent că un control al marilor averi ar putea fi funcţional în a doua parte a anului 2012, dar că astfel de verificări vor putea fi făcute şi în acest an.

„Eu cred că un control major, un control care se va baza pe declaraţiile depuse de contribuabili va fi funcţional undeva în a doua parte a anului 2012. Însă, nu înseamnă că în anul 2011 noi nu putem efectua aceste verificări. Vă dau un exemplu pentru a înţelege. Avem un contribuabil care în anul 2010 a avut în declaraţie venituri zero, iar  în 2011, în luna martie, a început contrucţia unei clădiri, pe care a terminat-o în luna septembrie 2011. Eu cred că suntem îndreptăţiţi, chiar şi în anul 2011, să mergem la acest contribuabil, aplicând metodele de control indirect, să ne dovedească provenienţa şi sursa din care a construit acel imobil. Iar dacă nu are provenienţă, iar acea contrucţie este făcută dintr-un venit a cărui sursă nu poate fi dovedită, noi îl vom impozita cu 16%”, a spus şeful ANAF.

Guvernul a dispus înfiinţarea în cadrul ANAF a unui departament special pentru cercetarea cheltuielilor persoanelor care nu le pot justifica în raport cu veniturile, Codul Fiscal fiind modificat astfel încât să permită şi impozitarea veniturilor „de natură necunoscută”.

Sursa: NewsIn