Fitch: Adoptarea euro în 2015 este o ţintă optimistă, sunt necesare reforme suplimentare


Adoptarea monedei euro în 2015 de către România este o ţintă optimistă, în condiţiile în care rămân unele deficienţe structurale importante şi sunt necesare reforme suplimentare, a declarat pentru NewsIn directorul în cadrul grupului Fitch, Douglas Renwick.

„Fitch vede 2015 ca pe o ţintă optimistă. Criza care are loc în zona euro subliniază necesitatea unei gestionări fiscale solide în ţările din această zonă. Vedem, de asemenea, ca vitală în uniunea monetară, flexibilitatea economică, în special pentru economiile convergente. România a înregistrat progrese în aceste domenii în cadrul programului cu FMI. Cu toate acestea, în opinia noastră, rămân unele importante deficienţe structurale şi sunt necesare reforme suplimentare. Aderarea la zona euro oferă o ancoră politică pentru autorităţile române şi, prin urmare, este utilă”, a spus Douglas Renwick.

Reprezentantul agenţiei de rating susţine că măsurile luate de autorităţi şi revenirea economică ar putea duce la o îmbunătăţire a ratingului de ţară, fără a preciza când ar putea avea loc aceasta.

„În ceea ce priveşte ratingul, continuarea consolidării, reformele şi o revenire economică mai puternică ar putea pune o presiune ascendentă asupra ratingului ‘BB+’ acordat României”, a mai spus Douglas Renwick.

România este evaluată de către S&P cu un rating ‘BB+’, cel mai înalt nivel din clasa speculativă (junk), iar perspectiva este negativă. Moody’s Investors Service este singura agenţie ce acordă încă rating investiţional României, cotată la ‘Baa3’, în timp ce ratingul acordat de Fitch este ‘BB+’.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, la începutul lunii mai, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţii FMI, CE şi Băncii Mondiale, că insistă pentru păstrarea obiectivului de aderare la zona euro în 2015, care ar reprezenta un „stimulent”, dar că urmează să se stabilească în 2014 dacă obiectivul este fezabil.

La rândul său, premierul Emil Boc declara, la sfârşitul lunii aprilie, că România îşi menţine obiectivul de aderare în 2015 la moneda euro şi anunţa înfiinţarea unui comitet interministerial care să monitorizeze îndeplinirea condiţiilor pentru trecerea lsa moneda europeană.

Sursa: NewsIn