Șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a declarat pentru NewsIn că a avut discuţii cu reprezentanţii BNR despre reflectarea riscului în creditare şi a precizat că este îngrijorat de creşterea „euroizării”, motiv pentru care banca centrală ar trebui să fie preocupată de acest aspect.
„Am discutat cu reprezentanţii BNR nu atât despre restricţionare, cât despre reflectarea riscului în creditare. Ne temem de creşterea euroizării, care ar putea fi riscantă. Nu este o situaţie de urgenţă, dar BNR trebuie să fie cu ochii pe acesta”, a spus Jeffrey Franks.
El a declarat că nivelul creditelor neperformante este ridicat faţă de unul normal şi se concentrează în sectorul bancar.
„Este o situaţie normală pe timp de criză, când creditele neperformante cresc. Dar când se va relua creşterea economică ne aşteptăm ca acestea să scadă. Creditele neperformante au mai crescut, dar cu o rată de creştere mai mică. Eu cred că vom atinge punctul culminant în următoarele luni şi apoi vom avea o descreştere, în ultima parte a anului”, a spus Franks.
În ceea ce priveşte dobânda de politică monetară, şeful misiunii FMI pentru România a declarat că cel mai probabil BNR va menţine dobânda cheie în perioada următoare.
„Credem că BNR va menţine dobânda cheie sau dacă va face o mişcare, cel mai probabil aceasta va fi în sus, decât în jos. Eu nu cred că ei trebuie să facă o mişcare imediat. Este bine să vedem cum va evolua inflaţia în iulie şi august pentru că am avut un trend ascendent care a fost îngrijorător, iar acum se reduce rapid şi nu este clar dacă este nevoie de o schimbare a dobânzii de politică monetară acum. Să aşteptăm o lună sau două şi apoi să vedem”, a spus Jeffrey Franks.
El a spus că, pe mai departe, decizia privind politica monetară depinde în cea mai mare măsură de ceea ce arată modelul economic pentru 2012. Acum, atingerea ţintei de inflaţie pentru 2012 este posibilă cu dobânda actuală, dar depinde de ce se va întâmpla în lunile următoare.
„În mod normal te aştepţi să ai o dobândă pozitivă a băncii centrale într-o economie care creşte. Dacă inflaţia la finalul anului este 5,5%, atunci o dobândă cheie de 6,25% cât este acum este uşor pozitivă în termeni reali. Acum, cu o inflaţie ridicată, dobânda este negativă, dar este orientată către viitor mai degrabă decât către trecut”, a mai declarat Franks.
În ceea ce priveşte dobânda cheie din 2012, Jeffrey Franks a declarat că aceasta depinde de inflaţie şi că este dificil de prognozat în acest moment.
Sursa: NewsIn