Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Fondul de Contragarantare: Comisionul de operare ar putea să scadă la zero în prima jumătate din 2012

A- A A+
Fondul de Contragarantare: Comisionul de operare ar putea să scadă la zero în prima jumătate din 2012

Preşedintele Directoratului Fondului Român de Contragarantare (FRCG), Ioan Hidegcuti, a declarat luni că, cel mai târziu din luna iunie 2012, comisionul de operare perceput de Fond persoanelor juridice care solicită un credit cu garanţii ar putea fi redus la zero, de la 0,37% în prezent.

„Reducerea se referă în primul rând la creditele pentru investiţii, creditele din zona producţiei primare agricole, pentru micro-creditare şi pentru proiectele inovative şi cele care ţin de competitivitate. După estimările noastre, notificarea cître Comisia Europeană ar urma să o transmitem în ianuarie, iar în două-trei luni ar urma să primim răspunsul. În cel mai pesimist scenariu, gândindu-ne la birocraţia europeană, din luna iunie cred că se va aplica noul comision”, a menţionat Ioan Hidegcuti.

Acesta a mai spus că, între timp, se pregăteşte mecanismul de aplicare. „Beneficiile vor fi, în primul rând, pentru mediul de afaceri. La ora actuală, comisionul mediu de operare este de 0,37%, însă reducerile de comision al fondurilor de garantare se întinde între 0,50% şi 150% pentru tinerii întreprinzători”, a subliniat Ioan Hidegcuti.

Acesta a mai spus că există resurse pentru susţinerea reducerii acestui comision. „La ora actuală, capitalul nostru este de 100 milioane de euro, la care se adaugă încă 10 milioane euro veniturile noastre din activităţile de plasament. Le punem pe toate la bătaie pentru a susţine aceste reduceri”, a mai spus şeful  FRCG.

Fondul Român de Contragarantare are ca unic obiect de activitate contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice române, pentru credite şi alte instrumente de finanţare obţinute de întreprinderile mici şi mijlocii de la instituţiile de credit şi alte instituţii financiare nebancare, autorizate potrivit legi.

Scopul Fondului constă în îmbunătăţirea accesului la finanţare al IMM, prin preluarea unei părţi din riscul asumat de fondurile de garantare la acordarea de garanţiilor, cu consecinţa creşterii capacităţii de expunere a acestora pe garanţii.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails