Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Francul elveţian a atins joi un nou maxim istoric în raport cu leul, 4,0898 lei

A- A A+
Francul elveţian a atins joi un nou maxim istoric în raport cu leul, 4,0898 lei

Banca Naţională a României (BNR) a afişat joi un curs de referinţă de 4,0898 lei pentru un franc elveţian, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric, după ce miercuri ajunsese la un nivel de 4,0865 lei.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat, miercuri, că extinde măsurile privind stoparea aprecierii francului elveţian, prin creşterea lichidităţii pe piaţă şi majorarea în cel mai scurt timp a depozitelor la vedere ale băncilor, de la 80 de miliarde de franci elveţieni la 120 de miliarde de franci elveţieni.

OTP Bank România a decis miercuri ca, pentru beneficiarii de credite în franci elveţieni ai băncii, să reducă rata dobânzii cu un punct procentual, pe o perioadă de şase luni calendaristice, măsură aplicabilă din momentul solicitării clienţilor. De asemenea, banca va suspenda temporar rambursarea capitalului, pe o perioadă de până la doi ani. În acest timp, clienţii vor plăti doar contravaloarea dobânzii lunare.

„Decizia instituţiei bancare vine în contextul creşterii substanţiale a monedei elveţiene în raport cu cea naţională, ceea ce a făcut ca mulţi clienţi să se confrunte cu dificultăţi în achitarea ratelor lunare”, se arată într-un comunicat al OTP Bank România.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa menţiona recent că banca centrală a fost extrem de vocală în privinţa faptului că împrumutul în franci elveţieni nu este o soluţie bună.

„În primul rând, că raportul între franc şi euro în momentul în care aceste împrumuturi păreau avantajoase, respectiv în anii 2007-2008, era foarte jos şi nu era sustenabil acest raport pe durata scadenţei unui credit imobiliar şi pentru că populaţia are o experienţă limitată în gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui întreg ciclu de afaceri, în special în fazele sale descendente”, a spus Popa.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails