Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Francul elveţian a atins marţi nivelul record de 3,82 lei, dublu faţă de valoarea din 2007

A- A A+
Francul elveţian a atins marţi nivelul record de 3,82 lei, dublu faţă de valoarea din 2007

Banca Naţională a României (BNR) a afişat marţi un curs de referinţă record de 3,8269 lei pentru un franc elveţian, cu 100% mai mare faţă de valoarea înregistrată la 24 iulie 2007, când francul elveţian era cotat la 1,87 lei.

Creditele în altă monedă decât leu şi euro acordate populaţiei însumau în luna iulie 9,83 miliarde lei, faţă de un total al creditelor acordate populaţiei de 101,9 miliarde lei.

„Populaţia deţine foarte puţin credit în monede non-euro. Din creditul în valută în total în economie există cam 9% credit în franci elveţieni, iar pentru populaţie cifra este undeva la 14%. Multe dintre aceste credite s-au refinanţat în euro sau se pot refinanţa dacă există o decizie liberă de ambele părţi, a băncilor şi a clienţilor”, declara recent viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Cristian Popa..

Viceguvernatorul BNR a menţionat că banca centrală a fost extrem de vocală şi s-a spus că împrumutul în franci elveţieni nu este o soluţie bună.

„În primul rând, că raportul între franc şi euro în momentul în care aceste împrumuturi păreau avantajoase, respectiv în anii 2007-2008, era foarte jos şi nu era sustenabil acest raport pe durata scadenţei unui credit imobiliar şi pentru că populaţia are o experienţă limitată în gestionarea unui nivel semnificativ al datoriei de-a lungul unui întreg ciclu de afaceri, în special în fazele sale descendente”, a menţionat Popa.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails