Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Francul elveţian a scăzut luni în raport cu moneda naţională, la 3,7592 lei

A- A A+
Francul elveţian a scăzut luni în raport cu moneda naţională, la 3,7592 lei

Banca Naţională a României (BNR) a afişat luni un curs de referinţă de 3,7592 lei pentru un franc elveţian,în scădere faţă de nivelul de 3,7683 lei din şedinţa anterioară.

Francul elveţian a depăşit în această lună pentru prima dată pragul de 4 lei, atingând pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elveţian.

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a anunţat miercuri că va continua măsurile pentru stoparea apecierii francului elveţian prin creşterea lichidităţii pe piaţa monetară şi prin majorarea depozitelor la vedere ale băncilor de la 120 miliarde franci elveţieni la 200 miliarde franci elveţieni.

Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luată la o săptămână de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elveţieni la 120 de miliarde de franci elveţieni.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune că România nu are o problemă de dimensiunile celor din alte ţări în ceea ce priveşte francul elveţian, susţinându-şi afirmaţia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele în această monedă.

„Dacă ne uităm la cifre, şi le am pe cele mai recente, ponderea creditelor în franci elveţieni în total credit către sectorul privat în România este sub 7%, este 6,8% în iunie.  Mai mare decât asta este doar pentru populaţie, în total credit către populaţie este 15%. Cifrele pe care le avem în Austria, în Ungaria sunt mult mai mari decât acestea. Noi nu avem o problemă de dimensiunile celei din alte state”, a precizat Cristian Popa.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails