Flash Feed Scroll Reader

Clasificat | Economic - Financiar

Franks (FMI): România poate avea creştere sustenabilă, fără a dezechilibra economia

A- A A+
Franks (FMI): România poate avea creştere sustenabilă, fără a dezechilibra economia

Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, s-a arătat optimist în cadrul întâlnirii de sâmbătă, cu premierul Emil Boc, la Palatul Victoria. în ceea ce priveşte perspectivele economiei româneşti, care, în opinia sa, ar putea înregistra „o creştere în 2012”,

„Cu reformele împinse mai departe şi îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor comunitare, dacă veţi continua cu planuri solide de investiţii, credem că va exista o creştere economică pozitivă în 2012 şi chiar se va accelera (…) Dacă ne uităm la situaţia economiei româneşti acum, sunteţi într-o poziţie mult mai bună decât acum trei ani atât din punctul de vedere al creşterii economice, cât şi din cel al depăşirii unor viitoare dificultăţi care ar putea apărea. Nu numai că sunteţi într-o postură de creştere, puteţi avea creştere sustenabilă fără a dezechilibra economia”, a spus Franks.

Încă de la începutul discuţiilor, prim-ministrul român a dat asigurări că guvernul său are în continuare ca ţintă stimularea creşterii economice prin intermediul investiţiilor. „În ceea ce priveşte priorităţile Guvernului, vreau să spun că investiţiile şi locurile de muncă sunt priorităţile în acest moment. Conform datelor preliminare, sunt şanse mari să avem trei trimestre de creştere economică şi, în acest context, ne pregătim pentru rectificarea bugetară din august pentru a acorda bani pentru investiţii cu scopul de a susţine al treilea trimestru cu bani în vederea investiţiilor”, a declarat Boc.

Totodată, şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat că îmbunătăţirea nivelului de trai trebuie să fie doar rezultatul creşterii economice. „Pentru a atinge această ţintă, suntem hotărâţi să fim prudenţi şi fără populism. Creşterea economică ar trebui să facă simţită îmbunătăţirea vieţii oamenilor în 2012”, a mai spus Emil Boc.

Din partea Băncii Mondiale, Istvan Szekely a atenţionat guvernul de la Bucureşti că România trebuie să fie credibilă pe pieţele financiare internaţionale, atâta vreme cât deficitul bugetar trebuie finanţat de pe aceste pieţe. „Va trebui să finanţaţi totul de pe piaţă, aşa că de acum trebuie să fiţi atrăgători pentru pieţe şi acest lucru este foarte important”, a spus Szekely arătând că dobândirea credibilităţii pe pieţele financiare este un lucru dificil de menţinut în contextul economic internaţional.

Pe de altă parte, Szekely s-a declarat mulţumit de măsurile luate de România şi de efectele lor. „Dacă ne raportăm la alte ţări, dumneavoastră vă descurcaţi foarte bine, iar acesta este un semn clar că politicile au fost bune”, a conchis Szekely.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, sâmbătă, la Palatul Victoria cu delegaţia comună în România a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene pentru o discuţie legată de stadiul realizării acordului cu FMI

Întâlnirea de la Palatul Victoria a urmat unei noi runde de discuţii a delegaţiei FMI la Ministerul de Finanţe, desfăşurate sâmbătă dimineaţa.

Sursa: NewsIn

Related Posts with Thumbnails