Gazprom: Construcţia South Stream prin România este fezabilă


Gazprom şi Transgaz au ajuns la concluzia că este fezabilă construirea unei părţi a gazoductului South Stream prin România, a anunţat compania rusă joi, într-un comunicat.

Gazprom şi Transgaz au încheiat studiul de fezabilitate cu privire la construirea unui tronson din South Stream pe teritoriul românesc.

La 13 octombrie, Gazprom şi Transgaz au semnat un memorandum de intenţie pentru a pregăti un studiu de fezabilitate privitor la construirea unui tronson din South Stream prin România.

O delegaţie a Gazprom a fost în vizită în România şi a purtat negocieri cu Liviu Pintican, director general-adjunct la Transgaz S.A., precum şi cu alţi experţi români, afirmă monopolul rus, care nu precizează data acestei vizite, dar arată că s-a soldat cu încheierea studiului de fezabilitate. Cele două părţi au convenit că sunt motive pentru a aprofunda proiectul construirii gazoductului prin România, spune Gazprom.

Următoarea etapă ar fi ca Rusia şi România să semneze un acord pentru construirea unei secţiuni din South Stream prin România.

South Stream, considerat un rival al gazoductului Nabucco susţinut de UE, este un proiect al Gazprom şi al companiei italiene Eni S.p.A. vizând transportarea gazului rusesc şi din Asia Centrală către Europa. Conducta ar urma să treacă pe sub Marea Neagră, pornind de pe litoralul rus până în oraşul bulgăresc Varna, unde se va ramifica în două – un segment va merge spre sud-vest către Italia şi celălalt către nord-vest, spre Austria.

Gazoductul South Stream ar urma să fie gata până în 2015. Construcţia ar urma să coste între 19 miliarde şi 24 miliarde de euro. South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică 35% din exporturile totale anuale ale Rusiei către Europa. Secţiunea submarină a conductei ar urma să aibă o lungime de 900 de kilometri.

Rusia livrează gaze naturale României din 1979. În 2009, Gazprom a furnizat ţării noastre 2,5 miliarde de metrei cubi de gaz. Gazul rusesc este importat în România prin intermediari care au două contracte pe termen lung, ce expiră în 2030.

Pe de altă parte, România este ţară de tranzit pentru gazul rusesc destinat Bulgariei, Macedoniei, Turciei şi Greciei. În 2009, volumul gazului natural tranzitat către aceste ţări s-a ridicat la 12,5 miliarde de metri cubi, potrivit datelor publicate de Gazprom.

Anunţul Gazprom privind fezabilitatea trecerii South Stream prin România intervine în condiţiile în care în urmă cu aproape două săptămâni Bulgaria şi Rusia au semnat acordul interguvernamental pentru construirea tronsonului bulgar al South Stream, în prezenţa premierilor Boiko Borisov şi Vladimir Putin. Acordul stipulează formarea unui joint-venture, South Stream AD, care se va ocupa de construirea şi operarea tronsonului bulgar al gazoductului. Compania bulgară Energy Holding şi Gazprom vor avea fiecare câte 50% în această companie mixtă.

Discuţiile pe care Gazprom le-a iniţiat cu România în privinţa South Stream au fost considerate de unii analişti drept o pârghie pe care Rusia ar folosi-o ca să flexibiliteze poziţia Bulgariei în negocieri. Mult timp reticentă în ceea ce priveşte South Stream şi o ferventă susţinătoare a proiectului Nabucco, România a declarat în ultimii ani că nu se va lăsa ocolită de niciun proiect energetic major din regiune.

Sursa: NewsIn

Foto: http://vectorlogo.blogspot.com/