Germania şi Austria şi-au deschis piaţa muncii pentru cetăţenii din opt ţări UE ce au aderat în 2004


Germania şi Austria şi-au deschis duminică piaţa muncii pentru cetăţenii din opt state din centrul şi estul Europei care au aderat la UE în 2004, după ce sindicatele şi partidele de opoziţie şi-au exprimat teama că măsura ar putea duce la o scădere a salariilor.

Începând de la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, cetăţenii din Estoania, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia au dreptul să lucreze în Germania şi Austria fără să mai aibă nevoie de permise de muncă, relatează DPA.

„Din păcate există angajatori germani care speră la forţă de muncă ieftină din Est şi care cred că îşi pot evita îndatoriile de a pregăti angajaţii şi de a le oferi salarii corecte”, a declarat preşedintele Confederaţiei germane al Sindicatelor, Michael Sommer.

La un eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 mai, la Kassel, Sommer şi-a reiterat apelul pentru un salariu minim legal.

Sindicatele austriece au adoptat o poziţie mai blândă, spunând că, în mare, sunt satisfăcute de noile legi care prevăd amenzi pentru companiile care oferă salarii sub cele minime stabilite de sindicate şi patronat.

Potrivit estimărilor, circa 100.000 de imigranţi ar urma să intre anual în Germania, după ridicarea restricţiilor. În ceea ce priveşte Austria, estimările se ridică la 20.000 de imigranţi.

Guvernele din ambele ţări consideră această ridicare a restricţiilor o şansă de a acoperi lipsa de mână de lucru calificată şi au încercat duminică să liniştească temerile populaţiei.

Autorităţile germane îşi vor intensifica eforturile de a ancheta cazurile de muncă a la negru sau în care salariile sunt sub pragul minim legal, a dat asigurări ministrul german al muncii, Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru Bild am Sonntag.

Între timp, şi partidele de opoziţiei şi-au exprimat îngrijorarea.

Liderul Verzilor, Gregor Gysi, a avertizat că mâna de lucru mai ieftină din străinătate va duce la o scădere a salariilor. El a dat asigurări că, dacă un angajator preferă angajaţi polonezi în loc de germani pe baza calificărilor lor, nu este nicio problemă. „Dar dacă o face pentru că (salariul angajatului polonez – n.red.) este mai mic, atunci este o problemă”, a explicat Gysi pentru postul de radio Deutschlandfunk.

El a subliniat şi că deschiderea pieţei muncii ar putea alimenta resentimentele şi ideologia de extremă-dreapta în rândul populaţiei germane.

La rândul său, liderul extremei-drepte austriece, Heinz-Christian Strache, corelează de mai mulţi ani fenomenele imigraţiei şi infracţionalităţii.

„Singura posibilitate pentru a controla toate aceste bande estice este reintroducerea controalelor la frontieră”, a spus el la un miting organizat duminică.

Austria se învecinează cu Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia, iar Germania are graniţă comună cu Polonia şi Cehia.

Sursa: NewsIn