Gheţea: La nivel întregului sistem bancar, peste 20% din creditele acordate au fost restructurate


Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat marţi, la discuţiile de la Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor pe tema OUG 50/2010, că peste 20% dintre creditele acordate la nivelul întregului sistem bancar au fost restructurate.

„În legătură cu propunea de a face  un pas pentru a-i ajuta pe clienţii care au probleme, mai ales cei care au probleme din cauza reducerii salariilor, este adevărat că băncile nu au publicat cifre. Foarte puţine bănci au publicat cifre(…)Au fost restructurate foarte multe credite individual, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice. Ar fi bine dacă aţi face o solicitare Băncii Naţionale, singura care poate să dea o cifră. În opinia mea, BNR ar putea aduce o cifră care cu siguranţă este de peste 20%” a precizat Gheţea.

El a explicat că băncile nu au publicat cifre pentru a nu fi interpretate în mod greşit de către presă sau de către unii analişti. De asemenea, Radu Gheţea a spus că profitul realizat de bănci în 2009 nu este mare, dacă se ţine cont de sumele cu care au contribuit acestea la majorari de capital.

„S-a discutat foarte mult despre profit. În anul 2009 este vorba de 190 milioane euro profitul agregat al tuturor băncilor”, a declarat Gheţea.  El a explicat că băncile au adus 350 milioane euro pentru majorări de capital, la care se adaugă până la aproape 500 milioane euro linii de finanţare sub formă de împrumuturi subordonante.

De asemenea, Petre Bunescu, vicepreşedinte al BRD, a declarat că în prima jumătate a acestui an, băncile au înregistrat pierderi de 54 milioane de euro.

Referitor la propunerea de a se modifica OUG 50/2010 în sesnul calculului marjei fixe în funcţie de rata dobânzii şi indicele de referinţă de la momentul acordării, Gheţea a declarat că aceasta nu ar avantaja clienţii, întrucât în urmă cu patru sau cinci ani dobânzile erau de 40-50%.

Sursa: NewsIn

Foto: http://stirileprotv.ro